Info

Studenti Pravnog fakulteta na takmičenju u Beču

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Studenti Pravnog fakulteta Univerziteta u Zenici od 25.3.-3.4.2015. godine prvi put su učestvovali na najvećem studentskom takmičenju iz oblasti pravnih nauka pod nazivom “VIS Moot Court” u Beču. Na takmičenju učestvuje 300 timova iz preko 90 zemalja svijeta, a takmičenje je vremenom postalo toliko veliko i važno da se nekoliko sedmica ranije iz istog slučaja organizuje takmičenje u Hong Kongu, kako bi se spriječilo da zbog prevelikog interesa ne bude moguće održati ga u Beču.

Studenti Pravnog fakulteta u Zenici Zerina Spahić, Nedim Šehić, Vedran Bijelić i Dino Ahmetović prevođeni prof.dr. Zlatanom Meškićem, takmičili su se u simuliranom arbitražnom postupku protiv Univerziteta u Gentu (Belgija), Univerzitet Cornell (New York, SAD), Univerzitet Griffith (Australija) i Državnog Univerziteta Florida (SAD). Kako se želi naglasiti važnost učestvovanja i takmičarski dio staviti po strani, rezultati međusobnog argumentovanja objavljuju se tek nakon nekoliko sedmica i još uvijek nisu poznati.

U toku takmičenja samo se objavljuju imena 64 od 300 univerziteta koji prolaze u eliminacionu fazu, među kojima se nije našao tim Pravnog fakulteta u Zenici, što se od prvog nastupa nije ni očekivalo. Do sada nikada nijedan tim iz BiH nije uspio da pređe u ovu fazu takmičenja, a to će studenti iz Zenice i Sarajeva nastojati promijeniti već naredne godine.

Tim Pravnog fakulteta u Zenici proveo je deset dana u Beču, gdje su prva dana učestvovali na pripremnom takmičenju organizovanom od strane Univerziteta u Pitsburgu, što je drugo pripremno takmičenje na kojem su učestvovali nakon priprema u Beogradu.

Cjelokupne pripreme studenata iz Zenice i Sarajeva organizaciono i finansijski su snažno podržane od strane CLDP (Commercial Law Development Programm, SAD) i Univerziteta u Pitsburgu zahvaljujući kojima je Fakultetu u Zenici stavljena na raspolaganje potrebna literatura za pripremu slučaja, treneri i stručnjaci iz Pitsburga i Asocijacije arbitara iz Sarajeva, te najveći dio finansija potrebnih za učestvovanje u Beču.

Odlazak tima u Beč dobio je finansijsku podršku i Univerziteta u Zenici te Opštine Zenica, čime je studentima omogućena potpuna koncentracija na samo takmičenje. Boravak u Beču uključivao je ceremoniju otvaranja takmičenja u Koncertnoj sali u Beču pred preko dvije hiljade studenata, trenera, profesora, arbitara i najvažnijih ličnosti iz svijeta arbitraže, te ručak uz finale takmičenja posljednjeg dana takmičenja pred jednakim auditorijem u Centru za sajam u Beču.

Same simulacije arbitraže u takmičarskom dijelu su se odvijale na Pravnom fakultetu u Beču, te vodećim advokatskim kancelarijama u Beču, koje time ne samo da podržavaju ovo takmičenje nego i najboljim studentima nude poslovne angažmane i druge vidove saradnje. Svako veče su za studente i arbitre organizovani prijemi u različitim advokatskim kancelarijama u kojima su studenti iz cijelog svijeta stvarali poslovne veze za svoje buduće karijere.

Studenti koji učestvuju na ovom prestižnom takmičenju imaju iza sebe više od šest mjeseci individualnih priprema na engleskom jeziku, prilikom kojih se treniraju u pogledu svog argumentovanja, poznavanja Poslovnog i Arbitražnog prava, ali i vještina izlaganja i profesionalnog prezentovanja. Advokatske kancelarije širom svijeta su odavno prepoznale da je učešće studenata na ovom takmičenju veoma važan znak da je student izvrstan kandidat za budući poslovni angažman kod njih.

 

Viže na

Posted by Zenicablog on 5. April 2015



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno