Info

Stručnjaci o praksi domaćih banaka

Kredit u BiH ne bi dobio ni Bill Gates
Kredit u BiH ne bi dobio ni Bill Gates
Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Stručnjaci o praksi domaćih banaka- Uprkos tome, tokom prvog tromjesečja ove godine 17 komercijalnih banaka u FBiH ostvarile su profit od 74 miliona KM.

Tokom prvog tromjesečja ove godine 17 komercijalnih banaka u FBiH ostvarile su profit od 74 miliona KM, navodi se u izvještaju Agencije za bankarstvo FBiH. U isto vrijeme, došlo je tek do neznatnih promjena u plasmanu kredita, što je ključna stavka u pregledu poslovanja banaka. Najveći broj kredita od ukupnog plasmana i dalje otpada na stanovništvo (5,7 milijardi), a potom na preduzeća (5,4 milijarde). Ovaj omjer ukazuje na negativan trend kreditiranja u FBiH.

Manjak ideja

Poželjan omjer kreditiranja je 70:30 u korist privrede, dok se u FBiH stanovništvo i privreda kreditiraju skoro podjednako. Ekonomski analitičar Muris Čičić smatra da su dva glavna razloga za to manjak poslovnog duha kod naših državljana i stroga politika banaka.

– Kod nas je još rasprostranjeno mišljenje da je bolje zaposliti se u javnom sektoru, nego nešto sam pokrenuti. Ljudi rijetko hoće da se zaposle, nego čekaju da ih neko zaposli. S druge strane, banke hoće sigurnost i nemaju nikakve sklonosti ka riziku – rekao je Čičić.

Ovakav tretman banaka naglašen je nakon 2009. godine i globalne finansijske krize, koja je negativno utjecala i na poslovanje domaćih banaka. Čičić smatra da je to jedan od glavnih razloga što banke “bježe od rizika” pa je jako teško osigurati novac za pokretanje neke firme.

– Banke imaju viška novca, ali samo za uspješne kompanije. Nemaju sluha za nove projekte i inovativne ideje. Kod njih ne bi prošli ni Bill Gates ni Steve Jobs. Nakon sloma tržišta i rasta procenta rizičnih kredita, one više ne žele imati posla sa projektima gdje ima rizika – dodao je Čičić.

Kreditna sposobnost

Profesor Ekonomskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu Anto Domazet naglasio je za Faktor da se u davanju kredita “sve vrti oko kreditne sposobnosti”.

– Kod nas je na sceni jedan apsurd. Banke daju kredite onima kojima on ne treba, jer su kreditno sposobni, a ne daju novac onima kojima novac treba. Svi koji su kreditno sposobni, oni će i dobiti kredit – rekao je Domazet.

On smatra da kreditiranje stanovništva ne mora da znači i negativan trend, jer to može povećati potražnju za proizvodima i, naposlijetku, pokrenuti domaću proizvodnju.

– Krediti povećavaju potrošnju, ali kod nas je pitanje da li se s tim kreditima kupuje uvozna ili domaća roba. O tome još uvijek nema detaljne statistike – zaključio je Domazet.

(A.Š./Faktor.ba)



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno