Info

Stručnjaci iz regiona potvrdili spremnost da surađuju u sklopu Mreže javnog zdravlja

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Institut za zdravlje i sigurnost hrane Zenica (INZ) domaćin je prve regionalne konferencije pod nazivom “Perspektive pristupa Jednog zdravlja“ (One health) u regiji zapadnog Balkana”, čiji je pokrovitelj predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović.

Konferencija je počela potpisivanjem Protokola o naučno-tehničkoj i stručnoj saradnji kroz pristup “Jednog zdravlja” između INZ-a, zatim Instituta za javno zdravlje Vojvodine i Naučnog instituta za veterinarstvo “Novi Sad“ iz Novog Sada (Republika Srbija), Instituta za javno zdravlje na Republika Severna Makedonija i Instituta za hranu Fakulteta za veterinarnu medicine iz Skoplja (Republika Sjeverna Makedonija), Instituta za javno zdravlje Crne Gore i Specijalističke veterinarske laboratorije Podgorica (Crna Gora), kojim je formaliziranna saradnja na formiranju regionalne mreže “Balkan one health network”.

-‘Jedno zdravlje’ je jedan novi koncept u kojem se objedinjavaju humana medicina, veterinarska medicina, nauka o okolišu te svi drugi segmenti koji na bilo koji način doprinose ljudskom zdravlju ili negativno utiču na ljudsko zdravlje – istakao je direktor INZ-a Senad Huseinagić, koji je napomenuo kako osnove tog koncepta datiraju još s kraja 19. i početka 20. stoljeća.

Krenuo je, podsjeć, iz Sjedinjenih Američkih Država te se proširio širom svijeta, a sada se primjenjuje i “na našim prostorima”.

-Treba naglasiti da je INZ na ovom prostoru jugoistočne Evrope, jedina institucija koja funkcioniše po principima ‘Jednog zdravlja’. Organizovana je upravo od svih ovih aktera koji čine ‘Jedno zdravlje’. Ono što je nama bitno, danas smo potpisali i sporazum o osnivanju mreže ‘Jednog zdravlja na zapadnom Balkanu’. Ideja je da na novi način radimo na unapređenju zdravlja građana na prostoru zapadnog Balkana i nadamo se da će se ova mreža koja sada ima sedam članica, dalje širiti te da će obuhvatiti još neke države u regionu, ali i da će poboljšati saradnju između svih ovih aktera koji doprinose zdravlju stanovništva – kazao je Huseinagić.

Doktorica veterinarske medicine Sara Savić iz Naučnog instituta za veterinarstvo “Novi Sad”, koja će održati predavanje na temu “Jedno zdravlje i vektorske bolesti”, istakla je kako je spomenuti koncept “Jednog zdravlja u našem region postao prije nekoliko godina”.

– Zbog toga su se mnogi eksperti, istraživači, pa i ljudi koji se bave klinikom i praksom odlučili da primjenjuju ovaj koncept te da zagovaraju takvu vrstu saradnje. Dakle, različiti eksperti mogu da doprinesu ovom konceptu, upravo zato što je svaka sitinica bitna – podvukla je Savić.

Mreža je, dodaje ona, jedan od načina da se pokuša na višem nivou te na nivou institucija koje imaju pristup i mogu da rade na ovakav način, uspostaviti saradnja u regionu.

-Uopšte zarazne bolesti, ali prvenstveno vektorske bolesti jedan su primjer za primjenu koncepta ‘Jednog zdravlja’, jer se tu najlakše može objasniti kako to funkcioniše – kazala je Savić.

Stručnjak s Fakulteta za javno zdravlje Univerziteta u Bielefeldu (Njemačka) Ulrich Laaser istakao je kako je ovo jako važna konferencija.

-Mi smo već zakasnili. Ne toliko sa samom konferencijom, koliko sa rješavanjem ovoga problema. Krećemo se u negativnom pravcu i moramo naći načina da preokrenemo taj pravac, jer definitivno uviđamo negativne trendove. Ako vrlo brzo ne promijenimo naše ponašanje i ne uradimo nešto po tom pitanju, očekuje nas katastrofa. Katastrofa se dešava već sada – smatra Lasser.

Upozorio je na dešavanja u Sahari, Bliskom Istoku, a napominje kako su i oni u Njemačkoj “imali ogromne poplave”, koje su bile nezabilježene u ovom stoljeću.

Na konferenciji učestvuju stručnjaci iz regiona, Evrope i svijeta, odnosno iz SAD-a, Velike Britanije, Njemačke, Srbije, Crne Gore, Makedonije i BiH. Skupu prisustvuju i premijer Vlade Zeničko-dobojskog kantona Mirnes Bašić s nekoliko ministara.



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno