Info

Stručni seminar socijalnih radnika

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Stručni seminar socijalnih radnika  – Društvo socijalnih radnika Zeničko-dobojskog kantona, organizovalo je već tradicionalni XIV Stručni seminar socijalnih radnika u periodu od 15. do 17.9.2017. godine u Trogiru. Na seminaru su prisustvovali predstavnici javnih ustanova i civilnog društva iz oblasti dječije, porodične i socijalne zaštite sa područja Zeničko-dobojskog kantona.

Ovom prilikom pomoćnik ministra za rad i socijalnu politiku Edin Arnaut govorio je aktivnostima Ministarstva za rad i socijalnu politiku Zeničko-dobojskog kantona, pozitivnim trendovima i određenim problemima ali i mogućim rješenjima. Prof. dr. Suada Buljubašić šef Odsjeka za socijalni rad na FPN u Sarajevu govorila je o značaju socijalne politike u Bosni i Hercegovini sa osvrtom na region, dok je dr. sc. Mirnes Telalović, predsjednik Saveza socijalnih radnika FBiH i predsjednika Društva socijalnih radnika Zeničko-dobojskog kantona govorio o značaju civilnog društva, potrebi adekvatnije i svrsishodnije saradnje civilnog društva i vladinih ustanova i institucija. Upoznao je prisutne sa svim provedenim dosadašnjim aktivnostima i aktivnostima koje su planirane do kraja ove godine.

Iskazana je dobra saradnja Društva socijalnih radnika Zeničko-dobojskog kantona i Ministarstva za rad, socijalnu politiku i izbjeglice Zeničko-dobojskog kantona, odnosno Vlade Zeničko-dobojskog kantona. Dr. Telalović prisutne je upoznao da je u svojstvu predsjednika Saveza socijalnih radnika FBiH prisustvovao sastanku u Vitezu, koji je održan početkom avgusta mjeseca, na kojem su prisustvovali i predstavnicima iz RS-a i Misije OSCE u BiH te da je tom prilikom dogovoreno da se krene u pravni postupak formiranju udruženja na državnom nivou. Drugog dana, održana je i sjednica Upravnog odbora Udruženja na kojoj se raspravljalo o dosadašnjim rezultatima i budućim pravcim djelovanja.

Okvirno je dogovoren plan učešća na III Međunarodnoj konferenciji socijalnih radnika koja će se održati 25.10.2017. godine u Banjoj Luci, i stručnom skupu u Mostaru karajem novembra mjeseca, u organizacija Saveza socijalnih radnika FBiH i RS-a. Predsjednik Saveza socijalnih radnika FBiH upoznao članove Upravnog odbora o pozivu koji je dobio strane Komore socijalnih radnika Republike Srbije na kojem bi trebao govoriti o socijalnom radu i socijalnoj politici u u Bosni i Hercegovini. Usvojene je prijedlog da se u narednom periodu organizuje nekoliko radionica koje će biti posvećene edukaciji pisanja projektnih prijedloga sa ciljem da se dodatno edukuje odeređen broj osoba iz javnog i civilnog sektora kako bi dodatno ovaladali i unaprijedili svoje stručne kompetencije u pisanju projekte posebno prema međunarodnim organizacijama.

Razgovarano je i o potrebi dodatne sigurnosti uposleniha u oblasti socijalne zaštite. Seminar je bio prilika da se razmjene pozitivna iskustva i riješe određeni problemi ali i dodatno unaprijedi saradnja među kolegama i ustanovama.



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno