Info

Strožija kontrola izvoza oružja

Strožija kontrola izvoza oružja
Strožija kontrola izvoza oružja
Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Strožija kontrola izvoza oružja- Donošenjem novih zakona uspostavit će se kontrola u obavljanju trgovine oružja i vojne opreme te proizvoda posebne namjene radi zaštite interesa BiH i poštivanja međunarodnih obaveza koje je BiH preuzela.

Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH usvojio je Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o radnom vremenu, obaveznim odmorima mobilnih radnika i uređajima za evidentiranje u drumskom prijevozu, čiji je predlagač Vijeće ministara BiH.

Komisija za vanjsku i trgovinsku politiku, carine, saobraćaj i komunikacije Doma naroda podržala je, sa dva usvojena amandmana, predloženi zakon.

Ranije ga je utvrdilo Vijeće ministara BiH radi daljnjeg usklađivanja s odgovarajućim direktivama Evropske unije u ovoj oblasti i otklanjanja nejasnoća nastalih u procesu njegovog provođenja. Izmjenama Zakona, između ostalog, otklanjaju se nepreciznosti u vezi s primjenom sistema digitalnih tahografa.

S obzirom na to da je zakon u Domu naroda usvojen u drugačijem tekstu nego u Predstavničkom dom bit će potrebno izvršiti usaglašavanje.

Delegati su bez rasprave usvojili i Prijedlog zakona o kontroli vanjskotrgovinskog prometa robe dvojne namjene kao i Prijedlog zakona o kontroli vanjskotrgovinskog prometa oružja, vojne opreme i robe posebne namjene, koje je predložilo Vijeće ministara BiH s ciljem usklađivanja ovih zakona s odgovarajućom uredbom Evropske unije i najboljim evropskim i praksama zemalja okruženja.

Na ovaj način postojeći Zakon o kontroli vanjskotrgovinskog prometa strateških roba za sigurnost BiH razdvojen je na dva, „nova“ zakona, i to na Zakon o kontroli vanjskotrgovinskog prometa naoružanja, vojne opreme i proizvoda posebne namjene i Zakon o kontroli vanjskotrgovinskog prometa roba dvojne namjene.

Donošenjem Zakona o kontroli vanjskotrgovinskog prometa naoružanja, vojne opreme i proizvoda posebne namjene uspostavit će se kontrola u obavljanju trgovine oružja i vojne opreme te proizvoda posebne namjene radi zaštite interesa BiH i poštivanja međunarodnih obaveza koje je BiH preuzela, prenosi Fena.

Zakonom o kontroli vanjskotrgovinskog prometa roba dvojne namjene uspostavlja se kontrola u vršenju trgovine robama dvojne namjene te propisuju uvjeti za izvoz, brokering i provoz robe dvojne namjene te utvrđuju nadležna tijela za izdavanje isprava provođenja nadzora u vezi s robama dvojne namjene.

slobodna-bosna.ba



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno