Naše

Stravičan slučaj u centru Zenice – Mrtav čovjek danima u stanu – svi se proglasili nenadležnim za tijelo umrlog!

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

– Molim vas za pomoć i da objavite informaciju koju i novinari mogu provjeriti. U ulici Jalijski put u prizemlju solitera, već danima u stanu je beživotno tijelo koje niko ne želi da iznese iz stana jer preminuli gospodin nema nasljednika, stoji u poruci koju je dobila redakcija Zenicabloga.

Prema navodima stanara ove zgrade, koje nam je potvrdio i predstavnik Kućnog savjeta Adnan Salkanović, policija je došla danas na poziv stanara i pronašla beživotno tijelo u fazi početka raspadanja.

– Osoba je više dana mrtva, ali grijanje u stanu je bilo isključeno, stan vrlo hladan, a osoba nije kontaktirala ni sa kim. Žena koja ga je htjela posjetiti i odnijeti mu nešto hrane, pronašla ga je mrtvog. Policija je cijeli dan bila ovdje, kontaktirala sve nadležne institucije, te se navodno “svi ograđuju, jer umrli nije socijalni slučaj, a nema nasljednika”, kaže nam predsjednik kućnog savjeta ove zgrade.

– Dat nam je savjet da se kontaktiraju mediji da bi se izvršio pritisak na ostale institucije. Ne želimo politizirati, niti okrivljivati ove ili one, ali ne možemo shvatiti da niko nije nadležan. Iz Gradske uprave pomoćnica gradonačelnika je rekla da oni mogu izdati nalog ako se radi o socijalnom slučaju, a on to nije bio. Policija preuzima tijelo, ako se radi o zločinu, a utvrđeno je da to nije. Nema nasljednika, a oba pokopna društva koja smo kontaktirali, proglasila su se nenadležnim, dok se ne donese “papir” ko preuzima troškove. U Bolnicu tijelo isto niko ne vozi, jer se ne zna ko će platiti. Ja sam kontaktirao ljude i efendiju iz džemata, čak su komšije predlagale da Kućni savjet i mjesni džemat prikupe dio sredstava, ali niko neće “na riječ” da tijelo vozi u KBZ, kaže za portal Zenicablog Salkanović.

Dodatan strah i nervozu unijela je noć i činjenica da je sutra nedjelja i da nijedna institucija ne radi u Zenici, koja bi mogla riješiti apsurnu situaciju, a tijelo u fazi raspadanja već ostavlja neugodan miris koji se širi zgradom.

– U zgradi imamo dosta samaca, starih osoba, ljudi koji se boje bolesti i zaraze, a kamoli smrti. Nije nam drago, ali smo se morali javno obratiti za pomoć, da vidimo je li iko nadležan za umrle, kažu nam. Saznajemo da je umrli A.T., koji po nezvaničnim informacijama trebao imati u trenutku smrti 62 godine. Živio je, kažu komšije, samački život, bio boem, ali veoma ljubazan i susretljiv prema komšijama i niko nikada od njega nije čuo ni ružnu riječ. Zato su komšije i spremne “da pomognu državu” ali ni Kućni savjet nema “nadležnost” da preuzima odgovornost ovakve vrste na sebe.

Od stanara zgrade saznajemo da je A.T. živio u stanu osobe koja mu je dopustila stanovanje, ali je u međuvremenu umrla. Bivša supruga umrlog vlasnika stana je u sudskom procesu dokazivanja prava nad dijelom vlasništva, ali je danas odbila da ima ikakvu vezu sa stanom, jer se boji da će joj se “pripisati” troškovi odvoženja i pokopa umrlog “stanara”.

Da li će nadležni reagovati nakon što je priča objavljena u javnosti, te ko je ustvari uopće nadležan za umrle koji nisu žrtve zločina, sovijalni slučajevi ili imaju nasljednike, ostaje da saznamo u narednim danima. Stan u ulici Jalijski put je i dalje zapečaćen, dok se “ne pronađe nadležna institucija”

PRIČA JE U VEČERNJIM SATIMA DOBILA I SVOJ HUMANI NASTAVAK Humanost sugrađana: Zeničani se javljaju i žele preuzeti dio troškova da se dostojno ukopa umrli sugrađanin, ne pitajući o kome se radi – klikni ovdjeStrogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Tagovi

Zadnje objavljeno