Politika

Stranka penzionera/umirovljenika Zenica: Čestitka povodom Dana nezavisnosti BiH

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Gradska organizacija stranke penzionera/umirovljenika BiH Grada Zenica , svim građanima čestita,  1.mart jedan od najvažnijih datuma u modernoj historiji Bosne i Hercegovine.  Na taj dan prije 31.godinu Bosna i Hercegovina je postala suverena, nezavisna i međunarodno priznata država.

Građanke i građani Zenice, sretan Vam 1.mart, Dan nezavisnosti Bosne i Hercegovine.

Referendum za nezavisnost Bosne i Hercegovine održan je na preporuku Arbitražne komisije međunarodne konferencije o Jugoslaviji , u završnoj fazi disolucije bivše SFRJ.

Naime 29.februara i 1. marta 1992.godine, u Bosni i Hercegovini , održan je referendum o nezavisnosti Bosne i Hercegovine  od Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije. Na referendumsko pitanje, koje je glasilo: „Jesta li za suverenu i nezavisnu Bosnu i Hercegovinu , državu ravnopravnih građana , naroda BiH – Muslimana, Srba i Hrvata i pripadnika drugih naroda koji žive u njoj?“ , većina Bosanaca i Hercegovaca izjasnila se za demokratsku i nezavisnu Bosnu i Hercegovinu.

Na referendum o nezavisnosti Bosne i Hercegovine   , prema zvaničnim statističkim podacima, izašlo je 2.073.568 građana  – glasača ili 64,31% građana sa pravom glasa, od kojih je 99,44% bilo za nezavisnost. Poznato je da su mnogi bosanskohercegovački Srbi , prema instrukcijama njihovog političkog   vrha, bojkotovali referendum, smatrajući da će tako onemogućiti ispravnost i legalnost istog.

Bosna i Hercegovina je proglasila svoju nezavisnost 01.marta 1992.godine, a rezultati referenduma su prihvaćeni 6.marta iste godine u Parlamentu Bosne i Hercegovine.

Kao odgovor na referandum i proglašenje nezavisnosti Bosne i Hercegovine, srpske paravojne formacije postavljaju barikade u Sarajevu i drugim bosanskohercegovačkim gradovima u kojima su počeli krvavi oružani sukob i agresija na Bosnu i Hercegovinu.

Zakon o Danu nezavisnosti donesen je 1993. godine , a dopunjen je 1993.godine i objavljen u Službenom listu RBiH 9/95.

Zemlje članice Evropske unije su 6.aprila 1992.godine , a dan kasnije i Sjedinjene Američke Države , priznale Bosnu i Hercegovinu kao nezavisnu i suverenu državu.  Republika Bosna i Hercegovina je 22.maja 1992.godine postala ćčanica Organizacije ujedinjenih naroda.

Nažalost , u isto vrijeme oružani sukobi u pojedinim dijelovima Bosne i Hercegovine prerasli su u pravi  ratni požar, u agresiju, koja je prouzrokovala ogromne ljudske žrtve i patnje , genocid nad golorukim narodom kao i ogromna materijalna razaranja.

Uspješnih i herojskim otporom građana Republike Bosne i Hercegovine agresiji i zalaganjem Vlade Republike Bosne i Hercegovine za građansku multietničku i demokratsku državu ravnopravnihnaroda, u skladu sa referendumskim pitanjem, Bosna i Hercegovina je očuvala svoj državnopravni i historijsaki kontinuitet.  U američkom gradu Daytonu 21.novembra 1995.godine, potpisan je mirovni sporazum , čime je neslužbeno završen rat . oružani sukob u Bosni i Hercegovini . konačni sporazum potpisan je u Parizu 14.decembra 1995.godine, a Dejtonski sporazum potvrdio je Bosnu i Hercegovinu kao samostalnu i suverenu državu u evropskoj porodici država.

Međutim ni nakon 31.godine Bosna i Hercegovina se nije mogla oduprijeti svim negativnim snagama i u suštini nacionalnim i nacionalističkim interesima pojedinih grupacije pa se i danas biju bitke za opstanak i ostanak izmorene i napaćene Bosne i Hercegovine i većine njenih pripadnika koji su i dalje za Bosnu i Hercegovinu kako je to formulisano u referendumskom pitanju od 28.februara i 1. marta 1992.godine.

Poražavajuća i sramna je činjenica da se ovaj jedan od najznačajnijih datuma Bosne i Hercegovine  ni danas, nakon 31.godine ne obilježava!

Zbog svega navedenog, ljudska i moralna obaveza svakog Bosanca i Hercegovca treba biti , bez obzira na nacionalnu i vjersku pripadnost , da čuva , razvija, unapređuje i njeguje vrijednosti multikulturalne, multinacionalne, suverene, cjelovite i nezavisne države Bosne i Hercegovine.

Još jedanput , Gradska organizacija Stranke penzionera/umirovljenika Grada Zenica želi sretan 1.mart Dan nezavisnosti Bosne i Hercegovine.

Da se ne zaboravi!

GrO SP/U BiH Zenica



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno