Politika

Stranka penzionera BiH: saopštenje za javnost

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Stranka penzionera BiH: saopštenje za javnost – Penzioneri su još 1997. Godine shvatili da svoja zakonski stečena prava mogu ostvariti putem političke organizacije. Danas, više nego ikad, osjeća se potreba za jedinstvom penzionera jer je očito da se naš status, kako ekonomski tako i društveni, iz godine u godinu, pogoršava i postaje nepodnošljiv.

Penzioneri su još 1997. godine shvatili da svoja zakonski stečena prava mogu ostvariti putem političke organizacije. Danas, više nego ikad, osjeća se potreba za jedinstvom penzionera jer je očito da se naš status, kako ekonomski tako i društveni, iz godine u godinu, pogoršava i postaje nepodnošljiv. Aktuelne vlasti, očito je, ne žele niti hoće da bilo šta učine na poboljšanju položaja penzionera i ako trebamo braniti svoja stečena prava onda je to moguće jedino prijetnjama pa u krajnjem slučaju i održavanjem protesta, kao što se pokazalo u septembru.

Tog 25. septembra, na Dan penzionera, na proteste je izašlo izmedju 15 i 20.000 penzionera. Vlada je obećala da će ispuniti sve naše zahtjeve, ali ne vidi se dobra volja a pogotovo napori Vlade da se stvarno i realizuje ono što je Vlada obećala.

Svjesni smo svoje snage ali nam nedostaje odlučnosti. 410.000 penzionera u Federaciji mogu Imati političku stranku koja bi bila garant penzionerima pa i ostalim socijalnim kategori jama gradjana da njihova prava ne budu umanjivana ili, čak šta više,  potpuno ukinuta. Očigledno je predizborna kampanja počela.

Mnogo je političkih subjekata koji se, izmedju ostalog, deklarišu kao zaštitnici penzionera i tako će biti do izbora jer nas iskoriste kao glasače a poslije smo samo brojevi, prebrojavaju nas u saopštenjima o vremenu početka isplate penzija, grupišu i dijele na redovne, invalidske, vojne, najniže i najviše i tako svakog mjeseca. Da to ne smijemo i nečemo dopustiti pokazujemo i dokazujemo svakodnevno u nepravedenoj i bespoštednoj borbi u otimačini tudjeg članstva.

Imamo puno pravo da svakodnevno upozoravamo penzionere da ne nasjedaju izbornim parolama i obećanjima, pozivamo ih da se učlane u svoju stranku jer su radno i biološki predodredjeni za Stranku penzionera – umirovljenika. Sve je više primjera kao ovaj današnji iz Gradske organizacije Stranke penzionera/umi rovljenika BiH Zenica. Naime, u zeničkoj Mjesnoj zajednici “Mokušnica” održana je Izborna konferencija i formirana je Mjesna organizacija Stranke penzionera/umirovljenika “Mokušnice”.

Pored delegata, Konferenciji su prisustvovali članovi organa Gradske organizacije, simpatizeri Stranke, i 57 novoprimljenih članova Stranke kojima su danas uručene članske knjižice. Ovaj čin je obilježen skromno uz čestitanje i poklanjanje  cvijeta, skromno,  baš onako kako smo i naučili da živimo. Novoprimljenim članovima Stranke čestitke su uputili članovi organa Gradske organizacije SP/U BiH Zenica, i predsjednik Kantonalne organizacije Stranke penzionera/umirovljenika BiH, ZDK, gospodin Hidajet Humić. Sa ovog skupa upućena je poruka penuzionerima da budu dostojanstveni, da sačuvaju svoj ponos, ne nasjedaju na lijepe riječi i obećanja.

Nastavit ćemo u kontinuitetu da formiramo mjesne or ganizacije tamo gdje nisu do sada formirane, borit ćemo se za svakog penzionera i sve one koji su kao i mi zapostavljeni i ostavljeni da preživljavaju na marginama društvene svakodnevnice, težit ćemo da za ove kategorije vlast obezbijedi uslove za život, dostojan  čovjeka. Mi jesmo generacija koja nestaje ali ono što smo izgradili našim  radom ostaje i svjedočit će još dugo o našem postojanju i životu – rekao je, u svom obraćanju, predsjednik Kantonalne organizacije SP/U BiH, ZDK, gospodin Hidajet Humić.

KANTONALNI ODBOR SP/U BiH, ZDK



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno