Info

Stotinu udruženja iz budžeta povuklo 42,4 miliona KM, pogledajte ko najviše

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Stotinu udruženja iz budžeta povuklo 42,4 miliona KM, pogledajte ko najviše – Poslovni portal Akta.ba uradio je analizu TOP 100 udruženja, stranaka i organizacija registrovanih u FBiH, koji su za svoj rad dobile najviše prihoda iz budžeta.

Prema analizi, na nivou Federacije BiH ima 9.047 udruženje i fondacija u koje se prošle godine slilo stotine miliona maraka.

Tačnije, stotinu udruženja je u 2019. godini povuklo 42,4 miliona KM iz budžeta svih nivoa.

Tradicionalno, najviše budžetskog novca povukle su političke partije kojima je pravo na finansiranje iz budžeta omogućeno Izbornim zakonom.

Samo u 2019. godini SDA je dobila 3,2 miliona KM, potom HDZ BiH 2 miliona KM, SDP 1,7 miliona KM, dok su SBB i DF dobile oko million KM.

Kada je riječ o udruženjima, na listi dominiraju sportski savezi, udruženja i klubovi, nekolicina boračkih, humanitarnih i vjerskih organizacija.

Prema podacima, udruženje koje je prošle godine dobilo najviše budžetskih sredstava je FK Sloboda i to 1,4 miliona KM, skoro isti iznos dobio je i Merhamet Stari Grad. Obala Art Centar dobio 1,3 miliona KM, a Udruženje umjetnika “Deblokada” Sarajevo 800.000 KM.

Novac je prošle godine išao ponovo stranim organizacijama, a jedna od njih je bh. predstavništvo Turske radio-televizije kojem je budžet jedini izvor prihoda. U 2019. godini dobili su 529.006 KM.



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno