Zenica

Stotinjak Zeničana na protestu zbog zagađenja

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Stotinjak Zeničana na protestu zbog zagađenja – Stotinjak Zeničana okupilo se danas u centru grada kako bi održali mirni protest zbog zagađenja u našem gradu, a organizatori, neformalna grupa građana, bila su razočarani posjetom. Kenan Madžo, jedan od učesnika koji se obratio na današnjem protestu, pzvao je gradonačelnika Zenice Fuada Kasumovića da se Gradska uprava prekine bilo kakve kontakte i saradnju sa ArcelorMittalom Zenica na izgradnji nove toplane.

-Molimo Fuada Kasumovića da još jednom razmisli o ugovoru s trovačima i da okupi eksperte koji će pronaći adekvatno rješenje koje neće biti na štetu Zenice, kaže Madžo. Ekološki aktivista Akif Smajlović je kazao da je žalosno da se na današnjem protestu okupilo tek blizu stotinu građana.

Bivši predsjednik Eko foruma Samir Lemeš se danas obratio kao građanin Zenice, kako je rekao, kao jedan od 110.000 koji udiše isti zrak.

-Ne slažem se sa sloganom ‘Mittal napolje’. Niko ne treba da ide iz ovog grada…. Nedavno je Italija u Strazburu proglašena krivom za zagađenje iz željezare Ilva. BiH zaslužuje jednu takvu tužbu jer nas nije zaštitila i u Strazburu zaslužuje da bude kažnjena, jer nije zaštitila ljudska prava. Pozivam vas da potpišemo apelaciju Evropskom sudu za ljudska prava, jer nas naša država nije zaštitila od enormnog zagađenja, a trebala je i mogla je da nas zaštiti,  kazao je okupljenoj grupi građana Lemeš.

Naredni protest zakazan je, navedeno je danas, planiran za 21. mart do kada će biti potpisivana apelacija za tužbu Sudu u Strazburu protiv BiH. U vrijeme dok je manja grupa Zeničana protestvovala na Trgu Alije Izetbegovića, gradski displej se opet “crvenio”, ovaj put zbog visokog nivoa izmjerene prašine. Foto: ZB/Ismir Sačak



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno