Biznis

Stotine hiljada gledatelja ostalo bez signala N1, BH Telecom ga ukinuo u ponoć

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Stotine hiljada gledatelja, koji su N1 proteklih godina pratili na platformi BH Telecoma Moja TV, od ponoći su ostali bez signala N1 jer uprava BH Telecoma nije promijenila odluku da uoči početka izborne kampanje u BiH ugasi signal međunarodne informativne televizije, najgledanijeg kablovskog kanala u Bosni i Hercegovini.

N1 je dobrodošao” na platformu Moja TV, ali ne na komercijalnoj osnovi kao do sada, nego besplatno, odnosno pod istim uvjetima kao druge informativne televizije, saopćio je BH Telecom, ne navodeći činjenicu da ostale informativne televizije koje ima u ponudi, poput Al Jazeera i TRT, nisu ni tražile nikakvu naknadu, jer se finansiraju od drugih država.

Poziv BH Telecoma da im se omogući distribucija N1 na nekomercijalnoj osnovi samo je iznuđen potez nakon burne reakcije javnosti, znajući da je nemoguće da bude prihvaćen, stav je United Media, jer je osnovni izvor finansiranja N1 i rada više od 100 medijskih profesionalaca u N1 BiH upravo naknada za distribuciju”.

Sve komercijalne televizije, uključujući i brojne tv kanale u vlasništvu Telekoma Srbije, BH Telecom plaća milionskim iznosima, što kao javno preduzeće krije od javnosti, dok televiziji N1 nudi dobrodošlicu, ali besplatno.

Sve ovo ukazuje na političke, a ne poslovne motive najave gašenja signala N1, na što su reagirale američka i britanska ambasada, kao i vodeće međunarodne institucije u Bosni i Hercegovini. Poručuju sloboda i medijski pluralizam ključni su za građane u donošenju sopstvenih, informisanih mišljenja i odluka.

Ugovor između kompanije United Media, kao vlasnika N1 televizije, i javnog preduzeća BH Telecom, okončao je s 31. augustom u ponoć.

Od ponoći je na mail i mreže N1 stigao veliki broj upita, ali i poruka u kojima nas čitatelji/gledatelji obavještavaju da je signal ukinut.

Izvor: N1



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno