Zenica

Stop zlostavljanju i ubijanju djece

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Punih tri i po sata, u učionici Osnovne škole „Musa Ćazim Ćatić“ u Zenici u kojoj je 18. septembra, po službenoj verziji, u dječijem naguravanju život izgubio Harun Mujkić (11), trajao je okrugli sto na temu „Stop zlostavljanju i ubijanju djece“, u organizaciji Dječije ambasade „Međaši“.

Kako su istakli eminentni učesnici, među kojima i akademik Ljubomir Berberović, prognani pravoslavni sveštenik Bojan Jovanović iz Beograda, predsjednik Evropskog pokreta u BiH Predrag Praštalo, direktor škole Esad Ćorović… ovo je početak borbe za sigurnost djece, koja su sveučestalije i monstruoznije izložena atacima vršnjaka, čak roditelja, rodbine…

Nerijetko ti ataci rezultiraju i smrtnim ishodima, ali uz skoro nikakvu reakciju društva. Na ovom skupu formiran je i Odbor protiv nasilja nad djecom BiH, na kojem je majka rahmetli Haruna, Azra, izabrana za prvu predsjednicu.

– Ako je neko bio savršen, bio je to moj sin. Ova marama na mojoj glavi bila je njegova želja. Govorio mi je da sam mu tada najljepša- kazala je u vrlo emotivnom, ali hrabrom govoru majka Azra, koja je na skup došla sa supugom Harisom i svekrom Seadom.

Ona je istakla kako nema drugog posla nego da se, i zbog svog rahmetli sina, posveti borbi za promjenu stanja u bh. društvu, pogotovo u školama, gdje se, ispostavilo se i u njenom primjeru, naša djeca ne mogu osjećati sigurnom.

– Stvari ćemo promijeniti kada se prizna da je moj Harun žrtva vršnjačkog nasilja i da je ubijen s dva precizno izvedena tekvando udarca, a ne, kako ističu, u naguravanju. On je vjerovao svom drugu, zato se nije ni branio- ističe Azra, koja dodaje da, ako treba, svi trebamo pozvati roditelje da ne šalju djecu u školu dok se nešto radikalno ne promjeni. A potrebne su nam radikalne promjene.

Akademik Muhamed Filipović istakao je da se u borbi za bolji ambijent za djecu ne može računati na porodicu.

-Ne postoji danas porodica u našem društvu. Nema je! Nema one, ranije porodice, koja je bila sposobna da odgoji društvo- istakao je Filipović, koji dodaje kako smo se pretvorili u bezdušno društvo. Da sistem ne funkcioniše, ističe Filipović, svjedoči i činjenica da nakon smrti u školi nijedan ministar nije podnio ostavku.

-Ni ove „kanta“, Kantonalne vlade Zeničko-dobojskog kantona, ni Federalne vlade- kaže Filipović. Na skupu je usvojen i dokument pod nazivom „Glas za djecu“, koji, između ostalog, sadrži i zaključak da bi svi parlamenti, svakih šest mjeseci na dnevnom redu trebali imati stanje o pravima djece.

Jovanović, inače autor knjige „Mafija u crkvi“, pozvao je sve učesnike da dođu u Beograd i održe ovakav skup.

Nefunkcionalan sistem, koji uz to samo nastoji prikriti slučajeve, najveći je problem i po prof. Emiru Turkušiću, koji je dodao kako je u „slučaju Mujkić“ spremna Odluka tužilaštva o neprovođenju istrage. On je konstatirao da nekoliko hiljada službenika u našem društvu, a to su jedino sudije i tužioci, ne mogu izgubiti licencu zbog neodgovornog rada.

 AVAZ / V. BEGUNIĆ

54aab63f 4b4c 4dfd a506 6440b0765237 slika6 718x446



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno