Info

Stop za kredite u „švicarcima“

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Na dnevnom redu današnje sjednice Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH naći će se i prijedlog izmjena Zakona o zaštiti potrošača. Banke neće moći kredite indeksirati u bilo kojoj drugoj stranoj valuti, osim u euru. To praktično znači da banke više neće smjeti vezati kredite za švicarske franke, američke dolare i druge strane valute.

Banke će se prilagoditi

– Do sada se u BiH 22 ljudi ubilo jer nisu mogli vraćati kredite u švicarskim francima i smatram da je vrijeme da se takve stvari spriječe. Izmjene zakona, ako budu usvojene, neće se odnositi na do sada dodijeljene kredite koji su vezani za švicarske franke, jer se nijedan zakon ne može primjenjivati retroaktivno, ali će spriječiti da se ovakve situacije dešavaju u budućnosti. Razlog zbog kojeg je euro izuzet iz ovih izmjena zakona jeste što je konvertibilna marka vezana za tu valutu i kurs eura je nepromjenjiv u odnosu na KM – kazala nam je zastupnica u ZD PSBiH Aleksandra Pandurević.

Sekretar Udruženja banaka BiH Mijo Mišić kaže da je ovakvo zakonsko rješenje odgovor zakonodavca na određene situacije koje su se dešavale u vezi s pitanjem valutnih rizika.

-Međutim, Centralna banka BiH bi trebala razmotriti utjecaj tog zakona na bankarske bilanse i izvršiti odgovarajuće analize. Što se banaka tiče, one će se prilagoditi tim zakonskim izmjenama. Ipak, ostaje pitanje provedbe tih izmjena zakona, jer se one donose na državnom nivou, a dodjela kredita se veže za zakone koji se provode u entitetima – istakao je Mišić.

Bez podrške SNSD-a

Lazar Prodanović, zastupnik SNSD-a, rekao je da ta stranka neće podržati izmjene zakona.

– Razumijem probleme s kojima se suočavaju građani. Međutim, ovim izmjenama neće se postići željeni cilj. Ugovori između banaka i klijenata o dodjeli kredita oslanjaju se na zakone o obligacionim odnosima, o bankama, o leasingu i o mikrokreditnim fondacijama, čije donošenje i provedba spada u izvornu nadležnost entiteta. Ako je neko želio pomoći građanima, mogao je putem klubova stranaka u entitetskim skupštinama pokrenuti incijativu za izmjene svih zakona koji se odnose na ovo pitanje – rekao je Prodanović.

Samo 14 posto korisnika uredno plaća rate

U BiH je do sada odobreno blizu 10.000 pojedinačnih kredita u švicarskim francima i to oko 6.100 u FBiH i oko 3.700 u RS-u. Tek 14 posto korisnika ovih kredita uspijevaju uredno vraćati rate.

Osim spomenuta 22 slučaja samoubistva, u BiH je registrovano više od 100 slučajeva osoba koje su umrle prirodnom smrću, zbog srčanih, moždanih i nervnih tegoba prouzrokovanih nemogućnošću vraćanja kredita, bar tako tvrde u Udruženju „Švicarac“.

faktor.ba



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno