Info

Sto najboljih banaka u jugoistočnoj Europi

Među 100 najboljih banaka u jugoistočnoj Europi osam iz BiH
Među 100 najboljih banaka u jugoistočnoj Europi osam iz BiH
Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Sto najboljih banaka u jugoistočnoj Europi – Među 100 najboljih banaka po iznosu aktive u regionu jugoistočne Europe našlo se osam banaka iz BiH, od kojih je samo jedna s većinskim domaćim kapitalom, a to je Nova banka Banja Luka, pokazao je najnoviji izvještaj ekonomskog magazina SeeNews, koji prikuplja poslovne informacije.

Tako je najbolje plasirana banka iz BiH na ovoj listi UniCredit Bank Mostar, s ukupnom aktivom od 2,237 milijardi eura u prošloj godini i koja je imala rast za 10,45%, pa se tako ova banka našla na 36. mjestu i napredovala je za dvije pozicije. Iza nje, na 44. mjestu ove liste, je Raiffeisen Bank Sarajevo, koja je nazadovala za dvije pozicije, a u prošloj godini je imala aktivu od 1,894 milijardi eura, s rastom od 0,54 posto.

Kao treća banka iz BiH na ovoj listi našla se Nova banka Banja Luka, jedina u top 100 iz BiH s većinskim domaćim kapitalom, čija je aktiva u prošloj godini iznosila 832,6 milijuna eura, s rastom od 2,11%. Nova banka Banja Luka je na ovoj listi napredovala za šest pozicija i zauzela 74. mjesto. Iza nje na 76. mjestu se našla Intesa Sanpaolo banka, s aktivom od 790,1 milijuna eura, koja je zabilježila povećanje od 7,44% i skok na listi za osam pozicija. Potom slijede UniCredit Bank Banjaluka, koja je napredovala za 13 mjesta, s aktivom koja je u prošloj godini iznosila 641,7 milijuna eura i koja je veća za 14,75%, te NLB banka Banja Luka, čija je aktiva 615,9 milijuna eura i zabilježila je rast od 1,13%, ali i veliki pad na listi.

U odnosu na prethodni izvještaj, BiH je povećala broj banaka u top 100 za dvije nove banke na listi i to Sparkasse bank Sarajevo na 89. mjestu s aktivom od 595,3 milijuna eura, koja je veća za 12,57%, i Sberbank BH na 93. poziciji ove liste, čija je aktiva u prošloj godini iznosila 562,8 milijuna eura i zabilježila je rast od 9,42%.

Milan Radović, direktor Nove banke Banja Luka, rekao je da je ova banka najbolje rangirana banka iz RS na ovoj godišnjoj rang-listi.

– Mislim da će se ovaj trend našeg rasta nastaviti, s obzirom na to da Nova banka Banja Luka ima kvalitetan rast i napredak u svim segmentima, i u 2016. godini. To je posebno vezano za rast i kvalitet aktive, te povećanje kapitala u 2016. godini – rekao je Radović.

On je naglasio da Nova banka bilježi povećanje prinosa na kapital iznad tržišnog u iznosu od 12%.

Naime, rangiranje banaka u jugoistočnoj Europi top 100 urađeno je u pogledu ukupne aktive iz nekonsolidovanih bilansa na dan 31. prosinc 2015. godine. Svi podaci koji su objavljeni potiču od centralnih banaka, nacionalnih ekonomskih registara, bankarskih udruženja, vladinih i korporativnih web stranica, te samih kompanija.

U ovom izvještaju se navodi da je kombiniranii neto profit 100 najboljih banaka u jugoistočnoj Europi dosegao 1,45 milijrdi eura, a da ukupna aktiva 100 najvećih banaka iznosi 251,4 milijardi eura s tim da su 62 kreditora prijavila rast. Vodeće tri banke, kojima pripada 15% sveukupne aktive, ostale su iste s tim da su prva i treća banka, Zagrebačka i BRD Rumunija, ostale iste, dok je druga banka Banca Comerciala Romania uspjela da zadrži drugo mjesto usprkos slabijem rastu.

Inače, od ukupno 100 banaka, njih 24 su zabilježile gubitke, u iznosu od milijardu eura tijekom 2015. godine, dok je njih 76 prijavilo dobit u iznosu od 2,5 milijardi eura. Sve u svemu, 57 banaka je popravilo svoje godišnje poslovanje, dok su 43 pogoršale. Kada je riječ o predstavljanju po zemljama, Rumunija je na ovoj listi predstavljena sa čak 21 bankom, slijedi Bugarska sa 18 banaka, Srbija sa 15, što je isto kao i prošle godine.

Broj slovenačkih i hrvatskih banaka je pao za po jednu, i sada imaju 14 i devet na listi, dok su BiH i Albanija zabilježile povećanje broja banaka.

Poredak banaka iz BiH:

36. UniCredit Bank, Mostar

44. Raiffeisen Bank, Sarajevo

74. Nova banka, Banja Luka

76. Intesa Sanpaolo banka

85. UniCredit Bank, Banja Luka

86. NLB banka, Banja Luka

89. Sparkasse Bank, Sarajevo

93. Sberbank BH

manager.ba



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno