Politika

Stjepan Mesić: ZDK je industrijska regija sa ogromnim potencijalom

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

“Evropa danas nema lidere, Evropom vladaju previše plaćene birokrate koje nikome ne odgovaraju za svoje postupke”, riječi su Stjepana Mesića, dokazanog prijatelja BiH, posljednjeg predsjednika Predsjedništva SFRJ i nekadašnjeg predsjednika Hrvatske.

Na poziv Ministarsrva privrede ZDK i Udruženja privrednika Zenica u dvodnevnoj posjeti u Zenici je boravio Stjepan Mesić.

Prvog dana posjete u hotelu Zenica je održana Tribina na teme “Stanje, razvoj i budućnost privrede ZDK i regije” i “Bosna i Hercegovina od Dejtona do danas”.

Pored gospodina Mesića, učesnici tribine su bili i domaćin, ministar privrede u Vladi ZDK Samir Šibonjić Samir, Dijana Babić predsjednica Privredne komore ZDK i Enes Karić predsjednik Udruženja privrednika Zenica.

U svojim izlaganjima gospođa Babić je govorilia o potencijalima i postignućima privrede ZDK.

Ministar Šibonjić je istakao da je osnovni cilj Ministarstva i njega kao ministra da podrže privrednike u obavljanju redovnih poslova, ali i razvoju, zapošljavanju, edukaciji, certifikacij i digitalizaciji, te stvaranju psolovnog ambijenta i omogućavanju novih investicija. “Naša misija”, kazao je Šibonjić, “je zaustaviti odlazak ljudi u inostranstvo i stvaranje uslova za njihov povratak”.

Gospodin Mesić je ohrabrio privrednike u njihovim nastojanjima da proizvode u skladu sa svjetskim standardima. On je istakao da je ZDK industrijska regija sa ogromnim potencijalom.

Odgovarajući strpljivo i precizno na desetke pitanja najeminentnijih privrednika u ZDK, Mesić je poslao nekoliko značajnih poruka:

– BiH i ZDK imaju visok ugled kod europskih kupaca;

– Imperativ je dodatno se angažovati i na svaki način na funkcije koje trebaju biti podrška privredi postavljati vrijedne i kompetentne osobe;

– Uključiti privrednike u sve sfere društvenog života;

– Podrška BiH na njenom europskom i NATO putu.

Stjepan Mesić je kazao da pri svakom susretu sa značajnim ličnostima u svijetu potencira na tome da “ne može Europa isto razgovarati sa rušiteljima i graditeljima Bosne”.

Druženje i prijateljski razgovor sa privrednicima je nakon tribine potrajao dugo u noć.

Tribinu je odlično moderirala mlada Sanita Karić iz Udruženja privrednika Zenice.

Drugog dana boravka predsjednika Mesića sa domaćinima primila je Premijerka ZDK Amra Mehmedić.

U srdačnom razgovoru razmijenjena su mišljenja o sadašnjem trenutku, kao i izazovima sa kojima se susrećemo, sa posebnim osvrtom na rata u Ukrajini.

Posjeta je nastavljena doručkom sa domaćinima na terasi hotela Dubrovnik u Zenici, gdje su predsjedniku Mesiću uručeni simbolični pokloni, slike sa bosanskim motivima Tom prilikom ministar Šibonjić je predsjedniku Mesiću uručio grb ZDK za uspomenu na ovu posjetu.

Ne krijući svoje zadovoljstvo gospodin Mesić je obećao ponovni dolazak i jednu od prvih promocija svoje nove knjige upravo u Zenici.Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno