Info

Stigma vrlo često prati pojavu zaraznih bolesti: Pola ispitanika ima bojazan od stigme

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Stigma vrlo često prati pojavu zaraznih bolesti: Pola ispitanika ima bojazan od stigme – Stigma i diskriminacija višestruko negativno utiču na pojedince, zajednice, ali i cjelokupno društvo, suočeno sa pandemijom COVID-19. Stigma gotovo uvijek prati pojavu zaraznih bolesti, a najčešće je reakcija na strah, utemeljena na neznanju,  nedostatku informacija i predrasudama.

Osjećaj neizvjesnosti, bespomoćnosti i straha među ljudima tokom krize globalnih razmjera, dijelom je uzrok pojave stigme, ali i njenog intenziviranja u slučajevima gdje je već postojala. Osobe koje su potencijalno predmet stigme često skrivaju simptome ili bolest, oklijevaju pri traženju pravovremene i odgovarajuće zdravstvene zaštite, odustaju od usvajanja zdravih ponašanja i pravila prevencije, nailaze na probleme u porodičnim i prijateljskim odnosima, nemaju mogućnost da učestvuju u normalnoj životnoj svakodnevici, te su izloženi narušavanju i mentalnog i fizičkog zdravlja.

World Vision BiH je u proteklom periodu, putem online upitnika, prikupio mišljenja građana BiH u vezi sa postojanjem stigme vezane za COVID-19. Rezultati upitnika ukazuju na to da čak polovina ispitanika ima bojazan od stigme. Preko 50% ispitanika vjeruje da bi bili izbjegavani u slučaju da su prebolovali COVID-19, dok svaka šesta ispitana osoba izjavljuje da ne bi voljela da zajednica sazna da je inficirana ili prebolovala COVID-19.

U cilju sprečavanja društvene osude zbog bolesti i isključivanja iz društva pojedinaca koji su prebolovali COVID-19, World Vision BiH je razvio Smjernice za sprečavanje stigme vezane za COVID-19. Pored generalnih uputa namijenjenih stanovništvu uopće, smjernice sadrže i specifične savjete za zdravstvene ustanove, centre za socijalni rad, škole, nevladine organizacije, crkve i vjerske zajednice, kao i medije koji, u sprezi sa svim drugim segmentima društva i nivoima vlasti, postavljaju standarde odnosa prema bolesnim osobama i tako sprečavaju stigmu i diskriminaciju inficiranih korona virusom i njihovih porodica.

Od ukupnog broja ispitanika, 50% njih tvrdi da njihov odnos prema osobama koje su inficirane najviše oblikuju mediji, ukazujući time na važnost tačnog, etičnog i povjerljivog izvještavanja o osobama koje su inficirane ili su prebolovale COVID-19. Zdravo, realistično i pozitivno okruženje, u kojem se otvoreno, iskreno i djelotvorno razgovara o pandemiji doprinosi bržem prevazilaženju zdravstvene krize, a mediji imaju veliku ulogu u kreiranju društvenih stavova o oboljelima.

“Nadamo se da će preporuke koje smjernice nude naći svoje mjesto prvenstveno kod onih koji su na prvim linijama borbe sa pandemijom i neposrednog kontakta sa osobama koje na različite načine trpe njene posljedice, te biti poziv za akciju u kojoj će nastavak borbe protiv svih oblika stigme i diskriminacije, kao i njihovih štetnih posljedica po pojedinca, porodicu i društvo, postati trajno zajedničko opredjeljenje svih nas”, izjavila je Larisa Klepac, direktorica World Vision International u BiH.



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno