Info

Štednja građana BiH za 3 milijarde KM veća od zaduženosti

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Štednja građana BiH za 3 milijarde KM veća od zaduženosti – Građani BiH krajem prošle godine su na ime kredita kod komercijalnih banaka dugovali 8,6 milijardi KM, što u prosjeku iznosi oko 2.300 KM po stanovniku, podaci su Centralne banke BiH, dok je štednja građana premašila izos od 11 milijardi KM, što znači da građani BiH u prosjeku imaju štedni depozit od 3.450 KM.

Istovremeno je privreda ili kategorija nefinansijskih privatnih preduzeća bila zadužena za 8,3 milijardi KM.

Prema podacima Centralne banke, učešće nekvalitetnih u ukupnim kreditima na kraju prošle godine iznosilo je 10 odsto, odnosno građani i privreda zaključno sa prošlom godinom nisu mogli ispunjavati svoje kreditne obaveze u iznosu višem od 1,6 milijardi KM.

Istovremeneo, štednja građana BiH je za oko 3 milijarde KM veća od zaduženosti.

Na kraju prošle godine, štedni depoziti građana BiH premašili su iznos od 11 milijardi KM, što znači da svaki građanin u prosjeku ima štedni depozit u iznosu od oko 3.400 KM.

slobodna-bosna.ba



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno