Info

Štednja građana BiH u bankama premašila 10 milijardi KM!

Štednja građana BiH u bankama premašila 10 milijardi KM
Štednja građana BiH u bankama premašila 10 milijardi KM
Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Štednja građana BiH u bankama premašila 10 milijardi KM!- Ukupni štedni depoziti građana BiH u bankama prvi put nakon rata premašili su 10 milijardi maraka i od 2008. godine uvećani su za više od pet milijardi KM.

Štednja građana u Federaciji BiH na kraju šestog mjeseca ove godine dostigla je razinu od 7,6 milijardi KM, dok je štednja građana Republike Srpske bila oko 2,6 milijardi KM.

Dugogodišnji trend rasta štednih depozita, uprkos padu kamatnih stopa, nastavljen je i u 2016. godini, sa stopom od 2,4% u Federaciji BiH te 1% u Republici Srpskoj.

Svaki građanin u Federaciji BiH u prosjeku ima ušteđevinu u iznosu od 3.360 KM, dok svaki građanin RS-a u prosjeku u bankama drži 2.011 KM, što znači da građani FBiH u prosjeku imaju deblje depozite od oko 1.360 KM.

Ukupni bankovni depoziti u Federaciji BiH, računajući i privredu, vladine institucije i građane dostigli su razinu od 13,2 milijarde KM, i povećani su za 2,5 posto, dok su ukupni depoziti u Republici Srpskoj dostigli 4,7 milijardi KM, i smanjeni su za oko 5 % tokom posljednjih šest mjeseci.
Ukupni bankovni depoziti u Federaciji BiH tri puta su veći od ukupnih bankovnih depozita u Republici Srpskoj.

Ozbiljan pad štednih depozita u Republici Srpskoj za 5% vjerovatno je posljedica manjeg povjerenja građana RS-a u bankarski sektor, što je uzrokovano propašću nekoliko banaka tokom 2015. godine.

slobodna-bosna.ba



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno