Biznis

Stavljen van snage Pravilnik o dinamici zamjene fiskalnih sistema u FBiH

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Postupajući po Zaključku Zastupničkog doma Parlamenta Federacije BiH, sa sjednice održane 30.11.2021. godine, zaprimljenog u Federalnom ministarstvu finansija dana 10.12.2021. godine, zamjenica premijera i ministrica finansija Jelka Milićević danas je stavila izvan snage Pravilnik o dinamici zamjene fiskalnih sistema u FBiH.

“U cilju pravilnog i jasnog informiranja javnosti i poreznih obveznika, želim istaknuti da je jedan od naših osnovnih ciljeva osiguranje pravičnog poreznog sistema i poduzimanje mjera protiv poreznih utaja i prevara. Pravilnik je upravo predstavljao mjeru za suzbijanje porezne utaje kroz postepenu zamjenu zastarjelih uređaja s uređajima koji evidentiraju promet u realnom vremenu. Navedeno je u izravnoj mjeri s naplatom javnih prihoda i fiskalnom stabilnošću FBiH što je je ustavna obveza, ne samo ovog ministarstva nego i Vlade i zastupnika u Parlamentu FBiH. Nažalost, zbog dnevno-političkih potreba, zamjena fiskalnih uređaja neutemeljeno je predstavljena kao dodatni namet za gospodarstvenike”, naglasila je ministrica Milićević.

Ona je izrazila žaljenje jer gubici u proračunu nanose štetu svima, te osim manje naplate poreza, za izravnu posljedicu imaju pad koeficijenta u raspodjeli prihoda od neizravnih poreza za Federaciju BIH koji je u IV. kvartalu 2021. godine dosegao najnižu razinu od uvođenja PDV-a u Bosni i Hercegovini, saopćeno je iz Ministarstva finansija FBiH.



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno