Biznis

STATISTIKA: Koliko autoputa je izgrađeno, koliko je u izgradnji i za koliko je obezbjeđen novac

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Prema statističkim podacima Vlade Federacije BiH, koje je nedavno predstavio premijer Fadil Novalić, ne uzimajući u analizu tekuću godinu jer podaci za 2022. još nisu relevantni, u Federaciji FBiH bilježi se pozitivan rast u gotovo svim segmentima privrede i društva, izuzev u izgradnji autoputeva.

Novalić je rekao da je izgradnja autoputeva nešto čim se baš ne može pohvaliti jer je Koridor Vc zahtjevno pitanje i nikada se ne zna da li će se se naići na vodu, klizišta ili neke druge probleme, ali da može reći da je cijela FBiH jedno veliko gradilište.

U analizi Ekonomski parametri Federacije BiH prikazani su su kilometri izgrađenih autoputeva, pri čemu je vidljivo da je prethodna vlada na čelu sa Nerminom Nikšićem završila 53,2 kilometra, u izgradnji ostavila još 13 te obezbijedila izvore finansiranja za još 24,4 kilometra.

Vlada FBiH na čelu sa Fadilom Novalićem, tokom sedam godina, izgradila je 30,9 kilometara autoputa, trenutno gradi 37,2 kilometra, ali je obezbijedila i finansiranje za još 120,9 kilometara.

“Ostaje samo dionica od Bradine do Ovčara, za 11 kilomatara za koje nisu obezbjeđeni izvori, a za sve drugo jesu. Time bi bilo završeno pitanje Koridora Vc, a da li će se graditi pet ili šest godina, ja mislim da je manje važno“, dodao je Novalić za akta.ba.

Pojašnjavajući ove rezultate, premijer Novalić je naglasio probleme koje su pratili rad JP Autoceste, zbog kojih je došlo i do promjena u upravi, ali i zahtjevnost terena na kojima se grade trenutne dionice, kao i jedan od najdužih tunela u jugoistočnoj Evropi (tunel “Prenj”) što, prema njegovim riječima, i usporava i poskupljuje izgradnju svakog kilometra.

Novalić je ranije kazao da je ovogodišnim federalnim budžetom izdvojeno 229 miliona KM za izgradnju putne infrastrukture.

“U infrastrukturu, jer ona ima najveći multiplikativni efekat. Obezbijedili smo izvore finansiranja za sve dionice budućeg koridora. Ubrzanje izgradnje raznih dijelova autoputa je jedan od prioriteta i pripreme su u puno jeku kako bi uskoro počela izgradnja najvećeg infrastrukturnog projekta u FBiH probijanja tunela Prenj, za koji je već raspisan tender za izvođača radova. Ulaganje prethodne Vlade bila su bazirana isključivo na zaduživanju, dok je ova Vlada puno više novca uspjela da izdvoji iz budžeta. Pored toga, budući da koridor Vc ne prolazi kroz sve dijelove države, mi smo se opredijelili za ravnomjeran infrastrukturni razvoj drugih kantona, prije svega Unsko-sanskog i Srednjobosanskog”, kazao je Novalić za portal akta.ba.

Izgradnja dionica autoputa, kako je dodao, već je sada poskupjela, odnosno obračunska cijena svih dionica koje su preostale povećana za više od milijardu i 100 miliona eura.

“Mi smo čvrsto odlučili da sagradimo Koridor Vc jer nam je on potreban”, dodao je Novalić.

Podsjetimo, Vlada FBiH je u junu ove godine, na prijedlog Federalnog ministarstva prometa i komunikacija, donijela odluke kojim je utvrdila da je izgradnja šest cestovnih pravaca od javnog interesa za Federaciju BiH.

Riječ je o izgradnji autoceste na Koridoru Vc, dionice tunel Prenj – Mostar Sjever, u dužini od 12,2 km, Jadransko – jonske autoceste kroz Bosnu i Hercegovinu, dionica Počitelj – Stolac, u dužini od 23,25 km, te autoceste Orašje – Tuzla, dionica Tuzla – Maoča, dužine 30,7 km.

Javni interes je utvrđen i za izgradnju brze ceste Lašva – Travnik – Jajce, dionice Turbe – Jajce, u dužini od 12,5 km, kao i dionice Nević polje – Turbe, u dužini od 12,5 km, te brze ceste Bihać – Cazin – Velika Kladuša – Republika Hrvatska, u dužini od 47 km.



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno