Info

State Department o stanju u BiH

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

State Department o stanju u BiH – State Department je objavio godišnji izvještaj o vjerskim slobodama u svijetu, a poseban dio izvještaja se odnosi na slobode u Bosni i Hercegovini. U izvještaju se ističe da je u proteklih osam godina počinjeno 198 napada koji su zabilježeni od Međureligijskog vijeća.

Također, među značajnim događajima se ističu i nastojanja Islamske zajednice da se pod njeno okrilje vrate paradžemati te napadi na džamije i pravoslavne crkve u Sarajevu i Foči. State Department, u godišnjem izvještaju, napominje kako Ambasada SAD u Sarajevu nastavlja raditi sa vjerskim zajednicama na prevenciji nasilnog ekstremizma koji je povezan sa religijom i vjerskim slobodama. State Department bilježi i da su 64 paradžemata ušla pod okrilje Islamske zajednice, dok još 21 aktivna paradžemata još uvijek djeluju izvan Islamske zajednice.

Kada se govori o aktivnostima vlasti u Bosni i Hercegovini, State Department ističe da se je zabilježeno da se ne provodi odluka VSTV-a o zabrani nošenja vjerskih obilježja na poslu uključujući hidžab. Među primjerima se navodi i odluka Granične službe koja je donijela promijene u pravilima službe vezanim za nošenje brada kod graničnih policajaca.

“U oktobru 2016. Skupština Kantona Sarajevo, većinski bošnjačkog kantona, donijela je odluku o preimenovanju ulice i osnovne škole po Mustafi Busuladžiću, antisemiti iz Drugog svjetskog rata koji je veličao Hitlera. Predsjednik Jevrejske zajednice je snažno osudio ovaj potez. Do kraja godine škola nije vratila svoje staro ime. Pobornici ideje da se škola preimenuje po Busuladžiću branili su ovu odluku nakon kritika koje su došle od Jevrejske zajednice, političara iz opozicionih partija, Izraela i drugih stranih vlada. Pobornici, tvrde da Busuladžić, nije bio antisemita bez obzira na njegovu javnu podršku fašističkom ustaškom režimu”, pišu u ovom izvještaju.

Izvještaj navodi i da su nevladine organizacije, akademska zajednica i državne agencije izvijestile kako se nastavlja povezivanje najvećih političkih partija u Bosni i Hercegovini sa vjerskim praksama koje ispoljava većina njihovih članova. Uz ovo se napominje i da se većinske bošnjačke partije povezuju sa Islamskom zajednicom, najveća etnička hrvatska partija sa Katoličkom crkvom te dvije najveće srpske partije sa SPC-om.

Značajna pažnja je stavljena i na to da se još uvijek nije provedena presuda Evropskog suda za ljudska prava u slučaju “Sejdić-Finci” te situaciju koja onemogućava predstavnicima vjerskih i drugih manjinskih zajednica da se natječu za Predsjedništvo i Dom naroda.

“Predstavnici manjinskih vjerskih grupa, lokalne vlasti nastavljaju sa diskriminacijom protiv njih u vezi sa korištenjem vjerske imovine i izdavanja dozvola za nove vjerske objekte. Općinske vlasti u Drvaru obijaju izdati dozvolu za izgradnju nove katoličke crkve, i pored ponovljenih zahtjeva lokalnog sveštenika, banjalučke biskupije i predstavnika OSCE-a”, navodi se u izvještaju.

Obrazovanje bošnjačke djece u Republici Srpskoj, te segregacija u školskom sistemu, također se navode kao primjeri kršenja u kojima učestvuju i visokorangirani predstavnici vlasti.

“Roditelji, i povratnici, više od 500 bošnjačke djece nastavljaju bojkot javnih škola koji traje već pet godina tako što šalju svoju djecu u alternativne škole koje su organizovane u prostorijama administrativnog centra Islamske zajednice i uz podršku Ministarstva obrazovanja FBiH”, ističe State Department.

Zaključak izvještaja je da će američke vlasti preko ambasade u Sarajevu nastaviti raditi sa lokalnim predstavnicima na prevazilaženju etničkih i vjerskih razlika te da će uzeti aktivno učešće u događajima poput onog iz aprila 2017. kada su zajedno sa predstavnicima vjerskih zajednica obišli lokacije na kojima su počinjeni ratni zločini.

ba.n1info.com



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno