Zenica

Starica Zahida Krehmić protestuje pored stepenica Tužilaštva ZDK: Godinama se borim za stan

Zahida Krehmić iz Željeznog Polja kod Žepča već dva dana protestuje pred zgradom Tužilaštva Zeničko-dobojskog kantona. Ističe kako je nezadovoljna radom tužilaštva koje krivičnu prijavu protiv određenih osoba drži u ladici stola već 17 mjeseci bez ikakvog epiloga.

Nastanjeni u mjestu Biljevine u Željeznom Polju Zahida i njen suprug Halil se već devet godina bore protiv odgovornih osoba koje su, prema njenim navodima, samovoljno podijelile stanove Željezare Zenica, a jedan od njih su trebali, prema svim okolnostima, dobiti ona i njen suprug koji je dugogodišnji radnik željezare.

Očajna zbog čekanja, prije nekoliko dana došla je pred Tužilaštvo ZDK u Zenici gdje štrajkuje. Sa stepenica su je otjerale službene osobe, a legitimisala ju je i policija. Međutim, ustrajna, ostala je pored stepenica, na zemlji ispred zgrade tužilaštva.

“Stambena komisija koja je poslije dijelila stanove nam je dolazila i vidjeli su gdje i u kakvim okolnostima živimo. Živimo u podrumu kuće bez poda gdje imamo jedan krevet i vlagu. Moj muž ima pravo na stan Željezare Zenica, a to najbolje zna Nermin Sarvan, predsjednik Stambene komisije za željezarske radnike. Mi samo želimo da Kantonalno tužilaštvo pokrene postupak koji već 17 mjeseci stoji, da nas sastavi s Nadžijom Talić i svim odgovornima i da se odluči o Halilovom pravu”, govori Zahida.

Krivičnu prijavu protiv Nadžije Talić, zaposlenice Kantonalnog zavoda za pravnu pomoć ZDK, Halil je podnio zbog, kako navodi, zloupotrebe položaja ili ovlasti.

“Nedovoljnim poznavanjem prava te tako što nije poduzela adekvatne pravne radnje imenovana nije uložila, niti mi rekla da imam pravo prigovora na rang-listu, usljed čega su sve radnje koje sam poslije poduzimao pred svim nadležnim sudovima u BiH i pred Evropskim sudom za ljudska prava imale za posljedicu samo gubitak vremena te bespotrebno trošenje i ono malo novca što sam imao odlazeći do gospođe Talić kako bih se informisao o samom predmetu”, stoji u krivičnoj prijavi.

Zahida ističe kako su i Sarvanu slali pisma, ali da im nikada nije odgovarao. Povodom krivične prijave protiv Sarvana, Halil je 2009. godine saslušan kao svjedok. Krehmićeve krivične prijave predate Tužilaštvu ZDK preuzimali su razni tužioci, ali njihov epilog do danas nije poznat.

“Mi već 11 godina čekamo i hodamo za naš stan koji nam je trebao biti dodijeljen, jer je komisija izlazila i vidjela sve. Krešimir Zubak nam je rekao da ne odustajemo i da mi najbolje znamo šta nam je uradila besplatna pravna pomoć i tužioci”, dodala je Zahida.

Općinski sud u Zenici je u julu prošle godine potvrdio optužnicu protiv Nermina Sarvana, jer je kao predsjednik Komisije prekoračio granice svoje službene ovlasti u namjeri pribavljanja korist drugom u vidu dodjele stana na koji nije imao pravo, tako da je samostalno sačinio i potpisao konačnu rang-listu za dodjelu stanova uposlenicima Mittal Steel Zenica d.o.o. te samostalno donosio odluke o dodjeli stanova iako je bio svjestan da tako prekoračuje granice svoje službene ovlasti koje su mu date navedenim sporazumom.

Zahida je na kraju razgovora dodala kako nema više šta izgubiti te da će nastaviti boriti se za svoja prava, ali da od Tužilaštva ZDK traži da radi svoj posao i izvadi iz ladice krivične prijave protiv Nadžije Talić i Nermina Sarvana.

Iz Tužilaštva ZDK za Klix.ba su pojasnili kako je pokrenut predmet na osnovu krivične prijave koju je podnio Halil Krehmić, a od oktobra 2017. godine, kada je predmet preuzeo sadašnji postupajući tužilac, intenzivno se radi na provjeri navoda iz prijave.

“U tom smislu prikupljena je određena dokumentacija koja se analizira, Tužilaštvo je provelo saslušanje svjedoka (među kojima i saslušanje supruge podnosioca prijave Zahide Krehmić) te je izdat nalog policiji za dodatno saslušanje svjedoka. Nakon što se prikupi i izvrši analiza kompletne dokumentacije i izjava svjedoka, u zavisnosti od utvrđenog i činjeničnog stanja, bit će donesena odgovarajuća tužilačka odluka”, pojasnila je za Klix.ba stručna saradnica za odnose s javnošću Tužilaštva ZDK Mirna Poljac.

Izvor: Klix

Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala je UG Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Instalirajte android aplikaciju ZENICABLOG - link na GOOGLE PLAY STORE
i aplikaciju za Apple-IOS operativni sistem