Info

Stanovnici BiH i Dalmacije spadaju u red najstarijih i najautohtonijih stanovnika Evrope

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Rezultati koji su šokirali svjetsku genetičku naučnu zajednicu! Prema najnovijim otkrićima evropskih genetičara stanovnici BiH i Dalmacije spadaju u red najstarijih i najautohtonijih stanovnika Evrope.

Po genetskom sastavu su Dalmatinci daleko sličniji nego Hrvati koji su više Slavenskog porijekla.

Autohtona evropska Haplogrupa “I” nalazi se najviše u Skandinaviji, Bosni i Dalmaciji i dosta manje ili nikako u svim drugim krajevima Evrope.

Stanovništvo Bosne ima tu staru Haplodnu grupu “I” u rasponu od 55 do 70 posto, čime su dobili primat genetski najčišćih i najautohtonijih Evropljana. Skandinavci imaju učešće Haplogrupe I u stanovništvu oko 40 posto.

Trougao Sarajevo-Maglaj-Tuzla nastanjeno je narodom koji tu živi zadnjih 11 hiljada godina čime je definitivno otklonjena svaka sumnja u autohtonost i dugu vezanost stanovnika Bosne za svoju jedinu pradomovinu.

Može se onda sasvim pouzdano zaključiti da stanovnici Bosne nisu niodkud doselili i da žive na istim prostorima zasigurno već oko 12 hiljada godina, to jest najmanje od vremena Velikog Potopa, navodi se u objavi čije tabele potpisuje prof. dr. Damir Marjanović, UNI Sarajevo, profesor genetičkog inženjerstva i biotehnologije.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Upoznaj BiH (@upoznaj_bih)

Autor: akta.ba



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno