Info

Stanje nacije: BiH na korak do grčkog scenarija

BiH na korak do grčkog scenarija
BiH na korak do grčkog scenarija
Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Stanje nacije: BiH na korak do grčkog scenarija- Kada bismo sublimirali cijelu prošlu godinu u jednu rečenicu, kazao bih da se politička elita potrudila da političkim krizama prikrije dužničku krizu, u koju naša države sve više tone, kazao je jučer na predstavljanju monitoringa “Stanje nacije 2017” program-menadžer Centara civilnih inicijativa (CCI) Adis Arapović. Prema njegovim riječima, BiH je na korak do grčkog scenarija.

Dodao je da izvještaj “Stanje nacije 2017” predstavlja nezavisni monitoring realizacije i efektivnosti Reformske agende, koji je CCI provodio proteklih 12 mjeseci.

“Više od pola prihoda entitetskih budžeta odlazi na otplatu duga. Preciznije, u FBiH 65 posto budžeta za ovu godinu unaprijed je potrošenom, u RS 42 posto. Zbog političke krize provođenje Reformske agende je usporeno, manje od polovine mjera je provedeno. Među pozitivnim rezultatima su rast BDP-a, industrijske proizvodnje, izvoza, poreskih prihoda i rast zaposlenosti. S druge strane je izobilje negativnih pokazatelja”, pojasnio je Arapović.

Prema njegovim riječima, porezni dug javnih preduzeća je enorman i iznosi više od tri milijarde KM te ugrožava penzijski i zdravstveni sistem, ruši konkurenciju na tržištu i jednakost pred zakonom.

“U FBiH ukupni poreski dug iznosi više od 2,2 milijarde KM, pri čemu prvih 20 dužnika duguje više od jedne milijarde KM, unutar čega javna preduzeća čine više od 86 posto duga. To je dio odgovora zašto su penzioni i zdravstveni sistemi na koljenima. S druge strane, ovaj podatak nije dostupan za područje RS, Poreska uprava RS već godinu dana odbija objaviti podatke o poreskom dugu”, naglasio je Arapović.

Dodao je da je više od četvrtine svih uposlenih u BiH na budžetu te da se četvrtina svih budžeta u BiH troši na njihove plaće.

“Udio sive ekonomije u BiH iznosi najmanje 20 posto BDP-a ili sedam milijardi KM, šteta po osnovu nenaplaćenih poreza iznosi minimalno četiri milijarde KM. Da se pola sive ekonomije zauzda našoj državi ne bi trebao ni MMF ni bilo koji drugi strani ili domaći kreditor”, mišljenja je Arapović.

Kada je riječ o borbi protiv korupcije, Arapović smatra da su rezultati skromni. On, naime, naglašava da tek dva posto od svih presuda odnosi se na korupciju i privredni kriminal, a indikativno je da su većina presuda uvjetne ili oslobađajuće.

Svako dužan po 3.370 KM

Prvi put objavljuje se podatak da su vlade u BiH dužne komercijalnim bankama oko 2,1 milijardu KM. Zaduženost po stasuaho dužan po 3.370 KM novniku također je u porastu i trenutno iznosi 3.370 KM, dok je u RS ta zaduženost viša za 80 posto, kazao je Arapović.

akta.ba



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno