Biznis

Stabilizirajuća godina za poljoprivrednike ZDK

Sedin Biogradlija
Sedin Biogradlija
Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Stabilizirajuća godina za poljoprivrednike ZDK- Posljednje dvije – tri godine poljoprivrednici u Zenici i Zeničko-dobojskom kantonu imali su nesreću da su klimatski uslovi u Bosni i Hercegovini nanijeli izvjesne i značajne štete poljoprivrednom sektoru.

Kada je u pitanju podrška Vlade ZDK i Federalnog ministarstva poljoprivrede, protekla godina je bila stabilizacijska u smislu samih programa i sredstava koja su se opredjelila za poljoprivredni sektor. Predsjednik Saveza poljoprivrednih proizvođača ZDK Sedin Biogradlija kaže da su zadovoljni proteklom godinom.

– Zadovoljni smo sa programom podrške poljoprivredi Vlade ZDK jer se po prvi put desilo da je Ministarstvo poljoprivrede uvažilo sve zahtjeve poljoprivrednika, tako da je ovaj program u okviru dva miliona koliko se tradicionalno izdvaja za poljoprivredu bio jako dobrar. Tok isplate je takav da je ostalo još malo da se isplati brojlerima i ova sredstva će biti u potpunosti isplaćena – kaže Biogradlija i nastavlja.

– Moram naglasiti da je bilo i dugovanja od 1,2 miliona KM iz 2014.godine i da je i to isplaćeno. U nacrtu Budžeta za 2016 godinu također je planirano dva miliona i mi ćemo ispred poljoprivrednika tražiti povećanje za 500.000 KM jer je primjetna ekspanzija proizvodnje jagodičastog voća i to je velika šansa za poljoprivrednike – naglašava Biogradlija i kaže da bi se moralo više raditi na standardizaciji proizvoda, na njihovoj kvaliteti i zdravstvenoj ispravnosti s obzirom na uslove koji se postavljaju od Evropske Unije.

U javnoj raspravi, prema najavama Biogradlije, poljoprivrednici će pokušati izdejstvovati jos pola miliona maraka jer obim proizvodnje jagodičastog voća to zahtjeva.

(N. Glibo/Faktor.ba/Foto: B. Mahmić)



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno