Info

Šta smijete ponijeti sa sobom kada putujete u EU?

Putovanje u EU
Putovanje u EU
Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Kada putujete u drugu državu članicu EU-a, dobro je znati što smijete nositi sa sobom u prtljazi. Postoje li ograničenja količine za određene proizvode? Je li potrebno prijaviti koliko novca nosite sa sobom u gotovini i platiti porez na njega?

KUĆNI LJUBIMCI (PSI, MAČKE I TVOROVI)

Kao državljanin ili EU-a možete slobodno putovati s mačkom, psom ili tvorom ako životinja ima Europsku putovnicu za kućne ljubimce English. Ta se putovnica može dobiti kod svakog ovlaštenog veterinara i mora sadržavati podatke o važećem cijepljenju protiv bjesnoće.

Ako imate psa, mačku ili tvora mlađeg od 3 mjeseca (koji nije cijepljen protiv bjesnoće), provjerite nacionalne propise

Putovnica EU-a za kućne ljubimce namijenjena je samo psima, mačkama i tvorovima. Ako imate druge kućne ljubimce poput zečeva ili kanarinaca, trebali biste provjeriti odgovarajuće nacionalne propise o unošenju životinja u zemlju ili iznošenju iz nje.

Ako životinje unosite u Finsku, Irsku, Maltu ili Ujedinjenu Kraljevinu, moraju se cijepiti protiv trakavice Echinococcus na sljedeći način:

-cijepljenje mora obaviti veterinar u roku od najviše 120 sati i ne manje od 24 sata prije predviđenog datuma ulaska u Finsku, Irsku, Maltu ili Ujedinjenu Kraljevinu

-veterinar koji obavlja cijepljenje upisuje ga na mjesto predviđenom za to u putovnici.

-Vaša životinja mora imati elektronski mikročip ili čitljivu tetovažu stavljenu prije 3. srpnja 2011. s istim brojem koji je naveden u putovnici.

OSTALE ŽIVOTINJE I BILJKE

Možete nositi životinje i biljke, uključujući i biljne i životinjske dijelove, kada putujete u države članice EU-a. Međutim, većina zemalja EU-a ima stroga pravila o prijevozu ugroženih vrsta ili proizvoda koji potječu od tih vrsta. Za putovanje s određenim vrstama mogla bi vam zatrebati dozvola.

Da biste saznali više informacija o pojedinim vrstama uvijek provjeravajte EU-ovu referentnu bazu podataka o trgovini divljim životinjama i biljkama . Osim toga možete se obratiti tijelu nadležnom za provedbu Konvencije CITES u vašoj zemlji kako biste saznali treba li vrsta koju želite uzeti na putovanje certifikat.

Za vrijeme pojave životinjskih bolesti moguća su i lokalna ograničenja za kretanje živih životinja ili proizvoda životinjskog podrijetla. Obratite se nadležnom veterinarskom tijelu ako planirate prevoziti životinje.

NOŠENJE PROIZVODA ŽIVOTINJSKOG PODRIJETLA NA PUT

Ne postoje opća ograničenja na nošenje bilo kojeg od tih proizvoda ako putujete unutar EU-a budući da sve države članice EU-a moraju poštovati stroge zajedničke veterinarske norme. To isto važi ako putujete u Andoru, Lihtenštajn, Norvešku, San Marino ili Švicarsku ili iz njih.

Ako dolazite u EU iz države koja nije prethodno navedena, možda uopće nećete moći sa sobom donijeti meso ili mliječne proizvode bez službene veterinarske dokumentacije. Time se želi spriječiti da se ozbiljne bolesti životinja unesu u EU.

Međutim, dopušteno je ponijeti mlijeko u prahu za dojenčad, dječju hranu i hranu potrebnu iz medicinskih razloga uz određena ograničenja. Dopušteno je nositi i ograničene količine drugih proizvoda životinjskog podrijetla uključujući proizvode ribarstva, puževe i med, ako su za osobnu uporabu.

Putnici koji dolaze u EU s Farskih otoka, Grenlanda i Islanda smiju nositi male količine mesa i mliječnih proizvoda za osobnu potrošnju.

NOŠENJE ALKOHOLA, DUHANA I GOTOVINE NA PUT

Kada putujete iz jedne države članice EU-a u drugu, možete sa sobom ponijeti duhanske i alkoholne proizvode za osobnu uporabu, ali ne za preprodaju.

U skladu s propisima EU-a ne morate dokazivati da je roba za vašu osobnu uporabu ako nosite manje od:

800 cigareta

400 cigarilosa

200 cigara

1 kg duhana

10 litara žestokih alkoholnih pića

20 litara pojačanog vina

90 litara vina (uključujući najviše 60 litara pjenušavih vina)

110 litara piva.

Države EU-a mogu ograničiti broj cigareta koje smijete donijeti sa sobom iz nekih drugih država EU-a koje još ne naplaćuju najnižu stopu trošarine. To ograničenje ne smije biti manje od 300 cigareta. Prije nego krenete na put, provjerite dopuštenu količinu kod carinskih tijela države u koju putujete.

Ako nosite više duhana ili alkohola nego što je automatski dopušteno za osobnu uporabu, može se od vas zatražiti:

-da dokažete da su za vašu osobnu uporabu

-da predočite dokaz o kupnji (potvrdu ili račun).

Ako putujete s duhanom ili alkoholom i niste prekoračili ograničenja za osobnu uporabu, ne morate platiti trošarine u državi članici EU-a u koju putujete.

Ta pravila ne važe za putnike mlađe od 17 godina kojima uopće nije dopušteno nositi alkohol ili duhan. Ne postoji bescarinska kupovina za putnike koji putuju iz jedne države članice EU-a u drugu.

GOTOVINA

Ako putujete unutar država članica EU-a s 10 000 eura ili više u gotovini ili protuvrijednosti druge valute, morate provjeriti kod carinskih nadležnih tijela država iz kojih izlazite, u koje ulazite ili kroz koje prolazite trebate li novac prijaviti.

Ako namjeravate ući u EU ili izaći iz EU-a s 10 000 eura ili više u gotovini (ili protuvrijednosti druge valute) morate to prijaviti carinskim nadležnim tijelima.

Izvor: www.europa.eu



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno