Info

Šta se smije prenositi preko granice u Srbiju?

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Počela je ljetnja turistička sezona, a iz Uprave carina podsjećaju građane Srbije šta prema propisima ove zemlje putnici slobodno mogu da ponesu sa sobom na putovanje ili po povratku sa odmora unesu u zemlju.

U sezoni odmora i putovanja uobičajno je da na graničnim prijelazima bude više putnika nego obično, pa sve granične službe, uključujući i carinu, rade punim kapacitetom kako bi putnici što lakše i brže prešli granicu. Ipak, koristan savjet je da tokom putovanja provjeravate stanje na prijelazima preko aplikacija dostupnih na mobilnim telefonima, kako biste mogli na vrijeme da odreagujete i odlučite se za korištenje nekog od manje opterećenih graničnih prijelaza gdje ponekad nema nijednog vozila.

Da bi prelazak granice bio što efikasniji, bez nepotrebnih zadržavanja i neprijatnosti, u Upravi podsjećaju da bi putnici prije putovanja trebalo da se informišu o važećim propisima koji se nisu mijenjali u odnosu na prethodnu sezonu.

Prenos novca

Unos novca u Srbiju je slobodan, ali prenos gotovine u iznosu većem od 10.000 eura (u dinarima ili bilo kojoj drugoj stranoj valuti) mora biti prijavljen. To znači da u slučaju da sa sobom nosite više od 10.000 eura, dužnost vam je da to prijavite kako na ulazu, tako i na izlazu iz zemlje i da prilikom prijave popunite odgovarajući Obrazac. Pomenuti iznos od 10.000 eura se odnosi na svakog pojedinačnog putnika, pa i na maloljetnu djecu.

Lični prtljag

Lični prtljag čine svi predmeti koje putnik nosi sa sobom, a služe mu dok je na putovanju (npr. odjeća, obuća sportski rekviziti, tehnički uređaji itd.). Ukoliko se radi o nekom vrednijem rekvizitu ili uređaju, savjetujemo putnike da popune Obrazac o privremenom iznosu kako bi po povratku u zemlju mogli da dokažu da su prethodno taj predmet iznijeli iz zemlje, te da on ne podleže naplati uvoznih dažbina.

Međutim, u ličnom prtljagu mogu da se nađu i neke stvari za koje postoje jasna količinska ograničenja, kao što je to slučaj sa akciznom robom.

Duhanski proizvodi

Duhan i duhanski proizvodi mogu biti dio ličnog prtljaga, ali samo u ograničenim količinama i to:

· 50 cigareta

· 25 cigarilosa

· 10 cigara (tompusa)

· ili kombinacija navedenih proizvoda u manjim količinama.

Alkohol

U prtljagu može da se nađe i neko alkoholno piće i to:

· 1 litar žestokog pića i 1 litar vina.

Hrana

Putnik sa sobom može da unese ili iznese hranu koja mu je potrebna tokom putovanja (sendviči, grickalice, voda, sokovi i sl.) u razumnoj količini, kao i da ponese nešto fabrički upakovane hrane za koju je očigledno da služi za njegove lične potrebe. Međutim, treba voditi računa da unos hrane životinjskog porijekla podleže posebnim ograničenjima i da njena količina ne smije prelaziti 1 kilogram.

Lijekovi

Putnik u ličnom prtljagu smije da ponese lijekove koji su mu potrebni za ličnu upotrebu ili za ljubimca kog vodi sa sobom, u količini koja je neophodna za uobičajnu terapiju ne dužu od 15 dana. Međutim, ukoliko koristite lijekove koji sadrže psihoaktivne supstance, zvanično mišljenje ljekara će vam biti potrebno za sve preko jednog pakovanja koje sadrži 30 pojedinačnih tableta.

Nakit i dragocijenosti

Najsigurnije je da prijavite sve dragocijenosti koje nosite sa sobom i poštedite sebe neprijatnosti i rizika da vam one budu privremeno ili trajno oduzete. To se odnosi kako na lični nakit koji nosite na sebi ili u prtljagu, tako i na zlato u obliku pločica, poluga i novčića.

Povratak sa putovanja

Po povratku u Srbiju, bez naplate dažbina možete unijeti robu koju ste kupili u inostranstvu ukoliko njena vrijednost ne prelazi iznos od 100 eura. Ako se, pak, radi o nekoj vrijednijoj stvari od navedenog iznosa koju ste kupili za svoje potrebe, a čija vrijednost ne prelazi 3.000 eura u dinarskoj protivvrijednosti, takvu robu treba da prijavite i ona može biti ocarinjena na samom graničnom prijelazu u tzv. “skraćenom postupku“. U tom slučaju, na carinsku osnovicu (procijenjenu vrijednost robe) zaračunava se carina od 10%, a na dobijeni iznos se obračunava PDV od 20 posto.

Uprava carina savjetuje putnike da više detalja o tome šta je prema važećim propisima Republike Srbije dozvoljeno prenositi preko granice i u kojoj količini, saznaju na sajtu Uprave carina u brošuri “Vodič za putnike“, koja je u elektronskom obliku dostupna na https://www.carina.rs/pres/brosure.html, ali da obavezno provjere i informacije na sajtovima carinskih administracija zemalja u koje putuju jer propisi nisu identični u svim zemlja.

Autor: N1Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno