Biznis

Šta se mijenja u Zakonu o doseljavanju stručne radne snage u Njemačku?

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Njemačkim poslodavcima nedostaju radnici i stručnjaci: u IT sektoru, kao i u njezi, zanatstvu, tehnologiji, logistici i mnogim drugim djelatnostima. „Zakon o daljem razvoju kvalifikovane imigracije”, koji je ljetos usvojen, ima za cilj da smanji prepreke za useljavanje radnika i stručnjaka iz takozvanih trećih zemalja, odnosno zemalja van Evropske unije.

Nova pravila će stupiti na snagu u tri koraka, kako bi se nadležne institucije na vrijeme pripremile. Ta pravila se mogu pronaći na portalu savezne vlade za kvalifikovane radnike iz inostranstva, na njemačkom, engleskom, španskom i francuskom jeziku.

Prve promjene su stupile na snagu 18. novembra 2023. godine.

Nova pravila – Plava karta EU

Sa Plavom kartom EU odmah se može imigrirati u Njemačku – bez provjere da li su Nijemci ili građani EU na raspolaganju i bez dokaza o poznavanju jezika. Novo ograničenje zarade je smanjeno na 40.000 eura za deficitarna zanimanja i početnike u karijeri i nešto manje od 44.000 eura za sve ostale profesije (podatak iz 2023. godine).

Proširuje se lista deficitarnih zanimanjai uključuje između ostalog vaspitače i medicinske sestre i tehničare. Kompletna lista je na četiri stranice.

Do sada su to bile profesije u oblasti – matematika, informatika, prirodne nauke, inženjerstvo i medicina. Za IT sektor važi da čak i stručnjaci bez visokog obrazovanja mogu da dobiju Plavu kartu EU, ako prilože dokaz o radnom iskustvu od najmanje tri godine.

Pravo na boravak, manje ograničenja

Kvalifikovani radnici i osobe sa akademskim obrazovanjem, koje ispunjavaju sve uslove, od sada  – imaju pravo – na dobijanje boravišne dozvole. Do sada su nadležne institucije mogle samostalno o tome da odlučuju.

Pored toga, ukida se ograničenje za rad u oblasti zanimanja koje je osoba učila ili studirala. Školovana mehaničarka, na primjer, može da radi i u logistici. Izuzetak su regulisane profesije u  medicini, pravu ili obrazovanju

Profesionalni vozači će lakše dobijati odobrenje od Savezne agencije za rad. Ukidaju se obaveza poznavanja jezika i provjera prioriteta.

Dodatne promjene trebalo bi da stupe na snagu u martu 2024. godine.

Imigracija sa radnim iskustvom

Priznavanje stručnih kvalifikacija u Njemačkoj, koje je ranije često predstavljalo birokratsku prepreku, može biti izuzeto za stručnjake sa radnim iskustvom.

Kao radna snaga u Njemačku mogu da emigriraju oni koji imaju priznatu stručnu diplomu u zemlji porijekla i najmanje dvije godine radnog iskustva. To bi trebalo da ubrza čitavu proceduru.  Izuzetak su regulisane profesije u medicini, pravu ili obrazovanju. IT stručnjacima nije potrebna diploma.

Partnerstvo za priznavanje stranih stručnih kvalifikacija

Svako kome je potrebna dodatna kvalifikacija u Njemačkoj, da bi mu bila proznata diploma, ubuduće će moći da ostane u Njemačkoj do tri godine. Kandidatima je pritom dozvoljeno da pored rada na kvalifikaciji – dodatno rade do 20 sati sedmično.

Ako poslodavci u Njemačkoj i kandidati iz trećih zemalja sklope partnerstvo za priznavanje diploma, kvalifikovani radnici mogu direktno da dođu u Njemačku i počnu da rade dok traje postupak. Boravak se može produžiti do tri godine. Uslov je najmanje dvije godine stručne spreme i osnovno poznavanje njemačkog jezika (A2).

Pored medicinskog osoblja (sestara i tehničara), ubuduće će pristup njemačkom tržištu rada biti omogućen i pomoćnom medicinsom osoblju – sa manje od tri godine stručnog školovanja u oblasti medicinske nege.

Pravila za dolazak porodice

Ako supružnici i maloljetna djeca žele da se presele u Njemačku, određeni kvalifikovani radnici više ne moraju da daju dokaz o „dovoljnom” prostoru život, odnosno kvadraturi stana. Osim toga, ako dozvolu boravka dobiju tek od marta 2024. oni takođe mogu dovesti svoje roditelje ili roditelje svog supruga ili supruge.

Planirano je da preostale promjene stupe na snagu u junu 2024.

Traženje posla sa „kartom šansi”

U junu će biti uvedena takozvana „karta šansi” (Chancenkarte) sa sistemom bodovanja. S njom će ljudi u potrazi za poslom moći da dođu u Njemačku na godinu dana – pod uslovom da im je egzistencija obezbijeđena.

Svako ko može da dokaže da je stručna kvalifikacija ekvivalentne sa njemačkom – smatra se kvalifikovanim radnikom i dobija karticu bez ikakvih dodatnih uslova. Za sve ostale je potrebna univerzitetska diploma ili najmanje dvogodišnja stručna kvalifikacija, kao i osnovno poznavanje njemačkog jezika (A1) ili znanja engleskog jezika (B2).

Pored toga, dodjeljuju se bodovi za radno iskustvo, priznavanje kvalifikacija u Njemačkoj, godine života, poznavanje njemačkog i engleskog jezika, veze sa Njemačkom i potencijal partnera ili supružnika koji dolazi.

Radnicima sa takvom „kartom šansi” omogućeno je da rade i do 20 sati sedmično, a dozvoljen je i probni rad. „Karta šansi” se može produžiti do dvije godine ako postoji ugovor o radu za kvalifikovano zaposlenje.

Pravilo za Zapadni Balkan

Još jedna regulativa odnosi se na ljude iz zemalja Balkana. Takozvano pravilo za Zapadni Balkan za zapošljavanje radnika iz Albanije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, sa Kosova, iz Severne Makedonije i Srbije – sada važi na neodređeno vrijeme. Godišnji kontingent će od juna 2024. biti povećan na 50.000 radnika.

Autor: Andrea Grunau, DW

 Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno