Posuđeno

Šta se dešava u pogonima ArcelorMittal Zenica?

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Šta se dešava u pogonima ArcelorMittal Zenica? – Kada smo posjetili pogone ArcelorMittal Zenica u oktobru 2016, menadžer za zaštitu okoliša Azra Sivro nam je rekla da “ne mogu započeti aktivnosti na sekundarnom otprašivanju BOF čeličane jer nemaju okolinsku dozvolu”.

Iako je tada to bio jedini pogon sa važećom dozvolom (koja jeste predmet upravnog spora ali je tada bila važeća), potrudili smo se da i nova dozvola za sve pogone bude izdata što prije i da bude što kvalitetnija.

Od aprila 2017 ArcelorMittal ima novu okolinsku dozvolu, ali za projekat sekundarnog otprašivanja nema još nikakvih informacija kad će početi s realizacijom. Hibridni filter na aglomeraciji je u pogonu od marta ove godine, ali se rad filtera ne odražava na kvalitet zraka, jer radi samo jedan filter, a tek treba da se naprave tri preostala filtera.

Ovih dana smo svjedoci (vidljivo golim okom, čak i bez monitoringa, koji ne radi zahvaljujući neodgovornosti gradonačelnika Zenice i kantonalne vlade) enormnih emisija crvene prašine iz pogona ArcelorMittal Zenica, kao što možete vidjeti iz fotografija. Sad ne radi grijanje pa ne možete optužiti kućna ložišta, a znamo da ni automobili, ni dimnjak bolnice, ni cigarete, ne ispuštaju crveni dim kojim smo obasuti.

Molimo:
– upravu ArcelorMittal Zenica,
– federalnu ministricu okoliša i turizma,
– federalnu upravu za inspekcijske poslove,
– kantonalno tužilaštvo u Zenici,
– kantonalni sud u Sarajevu,
da poduzmu sve što mogu kako bi zaštitili zdravlje Zeničana. Svima smo vam davno dali upute i informacije šta i kako možete uraditi, ali vi to ne radite. Ne želimo opravdanja i izgovore, želimo konkretne poteze.

Eko forum Zenica; foto: čitaoci ZB/Eko Forum



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno