Biznis

Šta sadrži novi prijedlog zabrane djelatnosti u centru Grada?

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Šta sadrži novi prijedlog zabrane djelatnosti u centru Grada? – prenosimo Otvoreno Pismo jednog našeg čitaoca. Izgleda je neko tj. “predlagač” poludio ili ga malo prenijelo. Prijedlog odluke koja šalje par stotina radnika na biro rada. Ako “skinete” materijale za 33. sjednicu Gradskog vijeća Zenice i pod tačkom 7. pogledate materijal naći će te na Prijedlog Odluke o mogućnostima obavljanja poslovnih djelatnosti u pojedinim ulicama ili dijelovima ulica na podruĉju Grada Zenica utvrđuje se koje se poslovne djelatnosti mogu, odnosno ne mogu obavljati u poslovnim prostorima u pojedinim ulicama ili dijelovima ulica na podruĉju Grada Zenica kao i ukupno 13 pismenih podnesaka, u kojima su građani, kao i fiziĉka i pravna lica koja obavljaju privrednu djelatnost već žalili na prijedlog

Ovim prijedlogom (ako prođe) će biti zabranjeno (kao u Koreji)
– prerada i konzerviranje mesa i proizvodnja mesnih proizvoda
– trgovina na malo mesom i mesnim prerađevinama
– trgovina na malo rabljenom robom
tj nećete imati mesnicu, prodavnicu piletine, polovnu robu u sljedećim ulicama:

Dr. S. B. Bašagića, H. Kulenovića, Jevrejska, Lonđa do Begagića puta, Masarykova, M.Tarabara, Maršala Tita, M. S. Serdarevića, Mejdandžik, Školska, Talića brdo i Trg Alije Izetbegovića,

Znači sve mesnice i pilićare i polovna roba napolje. Ostadoše pekare “začudo”. Valjda je neko vegetarijanac ili se nekome od vladajućih gadi pogled na meso, jer da se gleda na zarazu trebala bi sva prehrana pod zabranu. Kifle mogu, a meso ne može ili je lobi neki u pitanju, jer kako bi opravdao ukidanje čuvenih pekara, a upitno je da li i ćevabdžije idu pod ovo jer i oni prerađuju meso i prave ćevap u njima.

Ovo je poruka “užoj čaršiji” da meso kupuje u predgrađima, selima ili da malo više šetaju iako su stan skuplje platili upravo da bi im sve bilo blizu. Kao najveći diktatori. Odluka se ne bi odnosila samo na prostore koji su u vlasništvu opštine nego i na privatne pa bi se time pod krinkom užeg gradskog jezgra ili ne znam više kojom na ulicu (biro rada) poslalo stotine radnika, te vanustavno oduzelo pravo vlasniku prostora da izda prostor kome hoće i da sam odredi djelatnost.Valjda je to stvaranje poslovnog okruženja po ovoj vlasti.

Istim prijedlogom je u istim ulicama bila predviđena i zabrana poslovne djelatnost kockanja i klađenja (koliko ja znam) Međutim sada se ide dalje u rat sa vjetrenjačama i po glasove neobrazovanih glasača .Rat koji samo šteti gradu (jer idu tužbe) pa se predlaže zabrana poslovne djelatnost kockanja i klađenja (proširuje na skoro cijeli grad) tj u ulicama:

Maršala Tita, Trg Alije Izetbegovića, Sarajevska do raskrsnice s Bulevarom Ezhera Eze Arnautovića, Bul. E.Arnautovića, Bulevar Kulina bana, Bulevar K. Tvrtka I do Staniĉnog trga, ulice Dr. A.A. Borića i Branilaca Bosne, te ulicama koje se nalaze unutar kruga kojeg zatvaraju navedene ulice, odnosno: Odmut, Dr. M. Spahe, R.Čauševića, Muftije Šemsekadića, Mujagića sokak, Sejmenska, Ekinovića put, Jalijski put, Vojvodića put, Jalimamov put, H.Kreševljakovića, Šestića put, Begagića put, Šerbin sokak, Londža, Talića brdo, Mejdandžik, Potok, Jevrejska, M.S.Serdarevića, Stara ĉaršija, H.Kulenovića, Srpska mahala, Prusaĉka, Pišće, Studenac, Koĉevska ĉikma, Koĉeva, M.Tarabara, Islambegovića put, Dr. S.b. Bašagića, Kuĉukovići, Masarykova, Sestara Ditrih, Školska, Fra I. Jukića, F. G.Martića, Dr. H. Muminagića, Štrosmajerova do broja 56, Meokušnice, Uzunovića put, Armije BiH do broja 26, Trg Rudara i Trg Bosne i Hercegovine Znači sve unutar granica GGM, Bulevar, Aska Borića i komplet Mokušnica

Time se poručuje građanima Blatuše, Nove Zenice, Crkvica, Babine Rijeke, Radakova, Brista i ostalih “predgrađa” da oni nisu “čaršija” pa nisu ni jednaki u ovom gradu i da sve kladionice idu njima u komšiluk.

NEBULOZNO I NEVJEROVATNO DOKLE SE IDE KADA SE USTOLIČIŠ NA VLAST I MISLIŠ DA MOŽEŠ LJUDIMA USKRAČIVATI PRAVO DA RAD, PRAVO NA IMOVINU I PRAVO NA SLOBODU PROFESIJE !

Sve za eventualne glasove raspamećenog polupismenog glasača koji ne razumije suštinu i oduzimanje prava. Jer danas oduzima prava firmama, vlasnicima prostora i radnicima koji tu rade, a time egzistenciju pa i slobodu njima a sutra… doći ćemo svi na red kad tad. Najveća ubleha, smijurija i žalost je što u potpisu svega stoji SLUŽBA ZA PRIVREDU I UPRAVLJANJE RAZVOJEM – Umjesto da stvaraju uslove za otvaranje novih radnih mjesta ovakva “služba za privredu” šalje par stotina na biro bez plana i odgovora gdje da se zaposle ti radnici mesnica i ostali- Direktno je povezano i sa kladionicama. Ne bi bilo toliko igrača u kladionicama da su im plate kao u načelnika, ministara ili bar da imaju 1000 KM koje pošteno zarade. Povećanje prosjeka plata i socijalna sigurnost, zaštita radnika je pravi odgovor za borbu protiv kladionica. Ja koliko znam nema puno igrača iz reda onih koji imaju preko 2.000 KM.  Ovako samo oni koji imaju “da zagrabe” stvaraju stres radnicima koji rade za 400-600 KM, a koji ako odluka prođe neće imati ni to.

P.P.

PRIJEDLOG ODLUKE JE MOGUĆE PREUZETI – PDF FILE – OVDJE



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno