Politika

Šta je sve usvojeno na petoj sjednici Skupštine ZDK

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Na 5. sjednici Skupštine Zeničko–dobojskog kantona devetog saziva, održanoj 10.03.2023. godine razmatrano je sedam tačaka dnevnog reda.

Prije prelaska na zvaničan rad, novi poslanik Skupštine Zeničko-dobojskog kantona Elmin Šabanović, dao je svečanu izjavu kojom je zvanično preuzeo dužnost poslanika Skupštine Zeničko-dobojskog kantona imajući u vidu da je 30.01.2023. godine u Skupštini Kantona zaprimljena Odluka Centralne izborne komisije Bosne i Hercegovine o prestanku mandata poslanika u Skupštini Kantona Marić Vinku i dodjeli mandata Šabanović Elminu, sljedećem kvalificiranom kandidatu sa liste političkog subjekta BOSANSKOHERCEGOVAČKA INICIJATIVA – KASUMOVIĆ FUAD – ZA BIH koji je prihvatio dodijeljeni mandat.

U okviru prve tačke dnevnog reda u skraćenom postupku razmatran je i donesen Budžet Zeničko-dobojskog kantona za 2023. godinu u iznosu od 540.582.580 KM. Budžet je veći za cca 43,1 mil. KM u odnosu na iznos Budžeta za 2022. godinu od 497.427.671 KM, što je iznos Budžeta koji je Zeničko-dobojski kanton imao na raspolaganju u 2022. godini. Donesenim Bužetom Zeničko-dobojskog kantona za 2023. godinu ukupni planirani rashodi iznose 495.520.373 KM iz čega proizilazi pozitivan tekući bilans budžeta u iznosu od 45.062.208 KM. Skupština je potom donijela i Zakon o izvršenju Budžeta Zeničko-dobojskog kantona za 2023. godinu po skraćenom postupku, bez kojeg realizacija donesenog Budžeta za 2023. godinu nije moguća.

Skupština je potom donijela Zakon o izmjeni Zakona o Vladi Zeničko-dobojskog kantona (Prečišćeni tekst), predlagača Alena Kapkovića, poslanika u Skupštini Zeničko-dobojskog kantona.

U okviru procedure za donošenje Nacrta (federalnog) Zakona o zaštiti od nasilja u porodici, predlagača Vibora Handžića, delegata u Domu naroda Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine, Skupština Zeničko-dobojskog kantona je utvrdila svoje mišljenje. Utvrđeno Mišljenje je dato uvažavajući prethodno dato mišljenje Ministarstva za rad, socijalnu politiku i izbjeglice Zeničko-dobojskog kantona, koje je Vlada Kantona prihvatila svojim zaključkom, kao i mišljenje skupštinske Komisije za rad, socijalnu politiku, izbjeglice i zdravstvo. Utvrđeno mišljenje Skupštine bit će zajedno sa Zaključkom Skupštine i svim primjedbama, prijedlozima i sugestijama poslanika Skupštine Zeničko-dobojskog kantona, iznesene tokom vođenja rasprave o Nacrtu Zakona o zaštiti od nasilja u porodici dostavljeno Domu naroda Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine i predlagaču delegatu Viboru Handžiću, na dalji postupak radi provođenja daljnje propisane procedure za donošenje zakona u Federaciji Bosne i Hercegovine.

Potom je Skupština Zeničko-dobojskog kantona zaključkom prihvatila Nacrt Zakona o prostornom uređenju i građenju, koji se upućuje u javnu raspravu u sve općine i gradove Zeničko-dobojskog kantona, sa rokom za provođenje javne rasprave od 30 dana.

Potom je Skupština donijela Program rada Skupštine za 2023. godinu. Programom su obuhvaćeni planirani akti iz nadležnosti Skupštine Zeničko-dobojskog kantona, nosioci izrade istih, predlagači, razlozi za donošenje, postupak donošenja i rokovi za njihovo razmatranje. Program čine akti iz normativno-pravne, studijsko-analitičke i informaciono-dokumentacione djelatnosti iz nadležnosti Skupštine Zeničko-dobojskog kantona koje su propisane Ustavom Federacije BiH, Ustavom Zeničko-dobojskog kantona i zakonima.

U konačnici sjednice donesena je Odluka o izmjenama i dopunama Etičkog kodeksa poslanika u Skupštini Zeničko-dobojskog kantona.



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno