Naše

ŠTA JE HIDŽAMA – CUPPING THERAPY? 

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

ŠTA JE HIDŽAMA – CUPPING THERAPY? Hidžama je regulatorna medicinska metoda koja spada u domen male hirurgije. Regulatorna je zato što lokalnim puštanjem krvi djeluje na bazični regulatorni sistem u organizmu koji je odgovoran za održavanje homeostaze (ravnoteža svih fakotra u međućelijskoj tekućini). Kada je narušena homeostaza, dolazi do pojave bolesti.Naziv hidžama potječe od riječi el-hadžm, što u arapskom jeziku znači sisanje, isisavanje.

ŠTA SE ELIMINIŠE HIDŽAMOM?

Eliminiše se potkožni sadrzaj, jer samo 10% tekućine koja izađe sadrži zdrave krvne elemente, ostalo je kongestirana (stara, zgrušana) krv, toksini od bakterija i virusa, biohemijski otpad, urea, kreatinin, višak holesterola i triglicerida.

NAČIN IZVOĐENJA?

Negativnim vakumom uz pomoć pumpice se podižu toksini iz slojeva tkiva do površine kože, nakon čega se površinski (1-2 mm dubine) zarezuje hiruškim skalpelom, te se vakum sukcijom vade toksini.

DA LI JE TRETMAN BOLAN?

Svako ima različit prag boli, neki ne osjete nista prilikom tretmana, neki opisuju osjećaj da je poput poput škakiljanja, neki osjete bol, ali posve podnošljiv. Jačina vakuma se lako reguliše, a dubina rezove ne treba da bude dublja od 2mm.

KOLIKO DUGO TRAJE TRETMAN?

Tretman traje oko 30-45 minuta, zavisno od organizma klijenta.

KOLIKO ČESTO SE RADI HIDŽAMA?

Hidžamu je najbolje preventivno raditi 17. 19. i 21-og dana lunarnog mjeseca, radi utjecaja pomjeranja nebeskih tijela na tjelesne tekućine. Dovoljno je uraditi 2-4 puta godišnje preventivno, kada se radi kurativno tada ide malo drugačije.

KORISTI HIDŽAME

  • Najbolja metoda detoksikacije tijela
  • Jača imuni sistem (direktno i indirektno)
  • Imunomodularno djeluje – pomaže kod sistemskih bolesti i oboljenja inunog sistema
  • Smanjuje periferni vaskularni otpor što za posljedicu dovodi do smanjenja srčanog opterećenja i globalne tenzije
  • Smanjuje zadržavanje vode u tijelu
  • Reguliše metabolizam (smanjuje nivo „loših“ masnoća LDL, holesterola i triglicerida, povećava nivo HDL holesterola)
  • Smanjuje nivo azotnih materija u tijelu
  • Stimulše i reguliše rad svih žlijezda u tijelu
  • Izuzetno efikasna terapija bola

JA SAM ZDRAV, KAKO MENI HIDŽAMA MOŽE KORISTITI?

Tretman hidžame nas oslobađa kiselog otrovnog otpada koji se akumulira u našem tijelu kako starimo. Izvori otrovnog otpada uključuju zagađeni zrak koji dišemo, otrovne hemikalije u hrani i pićima, biohemijski otpad metabolizma tijela, toksini od stresa, ostaci lijekova, traume itd. Ti toksini uzrokuju stagnaciju krvi, te konsekventno ćelije ne mogu dobiti potrebne hranljive materije. Uklanjanjem zagušene krvi, induciranom hiperemijom i kontroliranom inflamacijom mi aktiviramo imuni sistem, potičemo cirkulaciju limfe i bolju mikrocirkulaciju krvi.

DA LI IMAJU NEKE STVARI NA KOJE MORAM OBRATITI PAŽNJU PRIJE I POSLIJE TRETMANA?

Ima naravno, da bi učinak tretmana bio najbolji, osoba ne treba jesti barem 2-3 h prije tretmana, a treba se više hidrirati. Nakon tretmana nije poželjno kupanje barem 12h nakon tretmana, nije poželjna teška fizička aktivnost ni teška hrana (crveno meso i mliječni proizvodi) neposredno nakon terapije.

Možete zakazati termin na broj: 061 304 425

Dr Nermin Rondić, specijalista higijene i zdravstvene ekologije

Certificirani hidžama terapeut

 

 



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno