Info

Šta donosi novi Zakon o porezu?

Ista stopa poreza, ali će ga plaćati više kompanija
Ista stopa poreza, ali će ga plaćati više kompanija
Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Šta donosi novi Zakon o porezu?- Novi Zakon o porezu na dobit naredne sedmice naći će se na Domu naroda Parlamenta FBiH. Ukoliko dobije zeleno svjetlo, Federaciji BiH donijet će veće prihode. Stari zakon u prosjeku je donosio između 140 i 160 miliona KM javnih prihoda FBiH, s izuzetkom 2010. kada je zabilježeno 180 miliona KM. Iz Ministarstva finansija FBiH očekuju bar za 80 miliona KM veće prihode nego ranije.

Uvedene kazne

Preduzeća će za reprezentaciju kada ugoste poslovne partnere plaćati 30 posto, a za donaciju humanitarnim, kulturnim, naučnim i sportskim udruženjima tri posto. Zanimljivo je da firme neće morati platiti porez na donaciju novca političkim strankama.

Kako je za Faktor objasnio pomoćnik federalne ministrice finansija za poreze Hajrudin Hadžimehanović, stopa poreza ostaje ista kao i ranije i iznosi 10 posto, što je uz Crnu Goru najniže u regionu.

– U zakonu su predviđeni podsticaji za investiranje, zapošljavanje, podsticaji za ubrzanu amortizaciju, istraživanje i razvoj. Unesene su prvi put i kaznene odredbe. One se odnose od nepodnošenja prijave poreza, do neiskazivanja podataka. Kazne se kreću od 3.000 do 100.000 KM – naveo je Hadžimehanović.

Stoga se veći obuhvat poreskih obveznika ostvaruje na način da se sada oporezuje dobit i onih firmi koje su, prema bivšem zakonu, bile oslobođene plaćanja poreza na dobit jer su izvozile više od 30 posto svojih proizvoda.

Most i ćuprija

Predsjednik Udruženja za poduzetništvo i posao LiNK Mostar Tomislav Majić izjavio je za Faktor da je poseban problem novog Zakona o porezu na dobit ukidanje stimulacije za izvoz.

– Bez stimulacija izvoza naša preduzeća neće se moći probiti na svjetskom tržištu. Ova odluka Vlade FBiH neće mnogo promijeniti privrednu sliku Federacije BiH jer ipak mnoge naše firme, zbog ogromnih parafiskalnih nameta, ne mogu ostvariti neku dobit – kaže Majić i dodaje da je zakon pravljen po staroj izreci: “Što ne platiš na mostu, platit ćeš na ćupriji.“

Stimulacija zapošljavanja

– Imamo dobre stimulativne mjere za mala i srednja preduzeća u oblasti investiranja, koja će im omogućiti širenje. Poslodavac će imati pravo na porezno priznati rashod u visini dvostrukog iznosa bruto plaće novoprimljenim zaposlenima, ako je s njima zaključio ugovor o radu u iznosu od 12 mjeseci i ako novi zaposlenik nije radio za poslodavca u prethodnih pet godina – naveo je Hajrudin Hadžimehanović.

(K. Silajdžija/Faktor.ba)



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno