Politika

Šta dalje? Ministri iz HDZ-a demonstrativno napustili sjednicu Vlade ZDK

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Ministri Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) Zeničko-dobojskog kantona demonstrativno su napustili današnju sjednicu Vlade ZDK nakon što je odbijeno da se sa dnevnog reda povuče prijedlog Zakona o vladi kojim se ukida nacionalni sastav vlade.

Ovu informaciju za Klix.ba potvrdio je predsjednik HDZ-a Zeničko-dobojskog kantona Ivo Tadić koji je kazao kako se izmjenom Zakona o vladi, koji se tiče nacionalni strukture vlade, odnosno broja ministara koji pripada određenim narodima, stvara mogućnost da sutra u sastavu vlade ne bude nijedan Hrvat.

“Trenutni Zakon o Vladi ZDK definiše da u vladi imamo sedam ministara iz reda Bošnjaka te po dva iz reda Srba i Hrvata. Ovim novim prijedlogom zakona stvara se mogućnost da sutra nemamo nijednog ministra. Upravo zbog toga ministar Jelić i ministrica Radoš-Kostić napustili su današnju sjednicu”, kazao je Tadić.

Dodao je da je ovo opasna situacija za druga dva naroda u ZDK, a prijedlog ovog zakona pred premijerku Amru Mehmedić dostavio je zastupnik BHI-KF Alen Kapković.

“Treći ministar Marić, koji je volja Bošnjaka, ostao je na sjednici. Ovo je veoma nezgodna situacija, oni i dalje imaju većinu da donesu odluke, a o daljim koracima HDZ će dobro razmisliti”, dodao je Tadić.

U toku je pauza na Vladi ZDK te nije poznato da li će ovaj prijedlog zakona biti usvojen.

Podsjetimo, Kantonalni odbor Hrvatske demokratske zajednice BiH Zeničko-dobojskoj kantona nije zadovoljan stanjem u vladajućoj koaliciji u tom kantonu te razmatra opciju i da napusti koaliciju u kantonalnoj skupštini, što je potvrdio i predsjednik KO HDZ BiH ZDK-a Ivo Tadić.

Autor: E.Mehić/klix.ba



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno