Zenica

Šta će se desiti sa grijanjem u Zenici?

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Na današnjoj press konferenciji direktor ArcelorMittala Zenica, Nikhil Mehta je najavio da će u narednom periodu doći do poskupljenja grijanja u Zenici, ali da samo grijanje bez obzira na probleme s kojima se firma susreće neće biti ugroženo, te da će snabdijevanje toplotnom energijom nastaviti funkcionisati.

Toplana Zenica, koja proizvodi paru za održavanje radnog procesa u toj kompaniji te iz koje se grije i Grad Zenica, nastavit će normalno raditi, naveo je Mehta.

Sadašnja cijena isporuke toplote je 42 KM po MW satu za Javno preduzeće “Grijanje“ Zenica, ali je dodao da će zbog novonastalih okolnosti morati doći do korekcije te cijene, uprkos tome što imaju potpisan sedmogodišnji ugovor o isporuci toplote po toj cijeni.

-Šta god da kažem, da će cijena biti uvećana za 10, 20 ili 30 posto – to ne bi bio ispravan odgovor. Veoma je važno da sjednemo za stol i da dogovorimo – podvukao je Mehta.

Podsjećamo, pri potpisivanju ugovora je dogovoreno da u narednih sedam godina ne bude poskupljenja.

Cijena grijanja, eh to je kad se razmišlja kada se potpisuje ugovor. Kad smo potpisali ugovor sa Mittalom i sa Joint venture kompanijom vezano za Toplanu, potpisali smo da narednih sedam godina cijena grijanja u Zenici, neovisno koliko energenti išli gore ostaje ista. Prema tome cijena ostaje ista, a što će biti trošak veći Toplani to nemaju građani ništa s tim. Građani će imati kao što imaju i sada tri puta jeftinije grijanje nego u Sarajevu“, zaključio je gradonačelnik Kasumović, u jednom od svojih javnih nastupa prilikom pitanja o grijanju u Zenici.

Ostaje da vidimo šta će se desiti sa cijenom i kvalitetom grijanja u narednoj grejnoj sezoni, a do tada građani Zenice će željno da čekaju rezultate ovih pregovora.

Podsjećamo, vlasništvo u kompaniji Toplana Zenica je prilikom osnivanja bilo 50 posto u korist ArcelorMittal, 20 posto u korist Grada Zenica i po 15 posto za finske partnere KPA Unicon i FinnFund.



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno