Nogomet

Šta će morati imati stadioni?

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Prošle su godine i godine otkako je bivši generalni sekretar Nogometnog saveza Bosne i Hercegovine Munib Ušanović počeo upozoravati bh. premijerligaše da će uskoro doći vrijeme kada mnogi od njih više neće moći igrati, jer ne mogu ispuniti minimum uvjeta koje će pred njih postaviti Evropska nogometna federacija (UEFA).

Ušanoviću su se tada više smijali nego što su ga slušali, ali kada su se desili prvi slučajevi eliminacije iz Evrope zbog neispunjavanja uvjeta, mnogi su ga se sjetili.

Loša situacija

Uvjeti koji se stavljaju pred naše klubove, iz godine u godinu sve su teži. Naši kolektivi nemaju novac ni za preživljavanje, a kamoli za ispunjavanje sve zahtjevnijih kriterija koje nameće Evropska nogometna asocijacija (UEFA). A bit će još gore!

Naime, od sezone 2016/2017. naši klubovi morat će ispuniti nove infrastrukturne kriterije, ne samo za Evropu nego i za Premijer ligu, a slobodno se može reći da mnogi od njih neće moći pratiti taj ritam. Trebat će im semafori, natkrivene tribine, zasebni ulazi za invalide, tačno određeni broj toaleta… a prema riječima Adnana Džemidžića iz Odjela za licenciranje Nogometnog saveza BiH, aktuelna situacija ne obećava mnogo.

– U novembru smo obišli sve stadione na kojima igraju premijerligaši. Vidi se velika razlika između klubova koji su ozbiljno pristupili problematici i koji žele evropske mečeve igrati na svojim stadionima i onih koji ne mogu ispuniti ni elementarne kriterije. Općenito, situacija je loša – riječi su Džemidžića.

A kada na snagu stupi novi pravilnik o licenciranju, s izmjenama i dopunama postojećeg, koji će UEFA u proljeće poslati Nogometnom savezu BiH, bh. klubovima bit će još teže, najviše kada je riječ o natkrivenim dijelovima tribina. Koliko sjedišta će morati biti natkriveno, UEFA tek treba odlučiti (navodno 3.000), ali šta god da bude odlučeno, NSBiH će morati slijediti pravila, što znači da bi veliki dio naših klubova mogao ostati bez licenci za svoje stadione.

Džemidžić kaže da te kriterije neće biti lako ispuniti, ali da će NSBiH sa svoje strane učiniti sve da pomogne klubovima.

Pomoć ekipama

– Morat ćemo se ravnati prema novom pravilniku. Klubovima neće biti lako, naročito kada je riječ o krovovima za sjedišta, ali mi, iz Nogometnog saveza BiH, nastojimo im pomoći onoliko koliko je u našoj moći. Težimo tome da kroz infrastrukturne projekte poboljšamo uvjete u kojima igraju. Zahvaljujući projektima koje smo do sada implementirali, već je vidljiv napredak kada je riječ o infrastrukturi, a u narednom periodu aplicirat ćemo za projekt “Het-trik” i pokušati dobiti sredstva koje je UEFA namijenila za poboljšavanje infrastrukture i na taj način pomoći klubovima. No, dobar dio će morati uraditi i oni sami – kaže Džemidžić.

Prisilno skraćivanje lige?

Nakon što Skupština NSBiH prije nekoliko godina nije izglasala skraćivanje lige, čuli su se glasovi kako će se ono prije ili kasnije desiti, najviše zbog toga što klubovi neće moći ispunjavati sve teže uvjete koji se budu stavljali pred njih. Neki od njih otpast će zbog besparice. Čini se da se upravo to sada dešava – stvari idu ka prisilnom skraćivanju lige.

FK SARAJEVO: Spremni ispuniti sve uvjete

Stadion Koševo: Vjerovatno bi se natkrila istočna tribina

U Fudbalskom klubu Sarajevo spremni su ispuniti sve uvjete koje od njih bude tražio Nogometni savez Bosne i Hercegovine uoči sezone 2016/2017.

– Mi smo u specifičnoj situaciji, jer stadion nije naš. Slažem se da treba biti jedna natkrivena tribina, a to bi u našem slučaju vjerovatno bio istok s obzirom na to da je zapadna tribina prevelika i trebalo bi mnogo novca da se natkrije – kaže Edis Kusturica, predsjednik FK Sarajevo.

Prema njegovim riječima, najprije treba riješiti neke banalnije stvari, poput terena, svlačionica, tople vode…

– Ukoliko odluka da moramo imati natkrivenu tribinu bude zvanična i ukoliko tu odluku potpišu čelnici NSBiH, mi smo spremni ispuniti te uvjete. Naravno, u saradnji s Kantonom, Centrom za sport i rekreaciju… jer je stadion Koševo bitan za BiH – dodao je Kusturica.

NK ŠIROKI BRIJEG: Uskoro na Pecari 5.000 natkrivenih mjesta

Stadion Pecara: Realizacija novog projekta

Nogometni klub Široki Brijeg već godinama slovi za najbolje organizirani sportski kolektiv ne samo u Bosni i Hercegovini nego i šire. Kada je u pitanju infrastruktura, Široki se može pohvaliti sportskim kampom kakav u regiji imaju samo Dinamo i Partizan. U ovaj kamp posljednjih godina uloženo je skoro pet miliona maraka, a ovog ljeta i u stadion Pecara više od 500.000 maraka.

Pecara u ovom trenutku ispunjava stroge kriterije Evropske nogometne asocijacije (UEFA) za pretkola evropskih natjecanja. No, ljudi u klubu ne misle stati.

U realizaciji je još jedan hvale vrijedan projekt – natkrivanje sjeverne tribine. Vrijednost projekta je skoro 400.000 maraka, a trebao bi se realizirati u narednih 60 dana.

– Imali smo prošlog ljeta nekoliko značajnih zahtjeva kako na Pecari, tako i na kampu. Slijedi natkrivanje tribine tako da će Pecara vrlo brzo imati skoro 5.000 natkrivenih mjesta – riječi su prvog čovjeka kluba Mije Jelića.

CENTAR ZA SPORT I REKREACIJU: Istok se treba natkriti

Alaim: Odlična saradnja s FK Sarajevo

Stadion Koševo u vlasništvu je Općine Centar, a Centar za sport i rekreaciju brine se o njemu. Kontaktirali smo Muhameda Alaima, koji je u ime ovog centra kazao da je voljan pomoći da se natkrije istočna tribina Olimpijskog stadiona u Sarajevu.

– Bio bih presretan kada bi se dogodio taj dan. Stadion je u vlasništvu Općine Centar, a mi se brinemo o njemu. Također, FK Sarajevo izuzetno je korektan i imamo vrhunsku saradnju. Nikada nijedan problem nije bio između nas. Ukoliko se tribina bude morala nadograditi, mi smo spremni da, zajedno s Općinom i FK Sarajevo, radimo na tome da natkrijemo istočnu tribinu – kazao je Alaim.

FK ŽELJEZNIČAR: Ispunit ćemo sve što se traži

Stadion Grbavica: Dvije natkrivene tribine

Željezničar ima natkrivenu sjevernu i dio zapadne tribine, ali su u klubu svjesni da će uvjeti za licencu biti sve rigorozniji.

– Kriteriji za dobivanje licence su svake godine oštriji i tako i treba biti. Na klubovima je da urade sve što mogu da poboljšaju uvjete u svim segmentima. Ovo je test i za sve nas, ali i za lokalne zajednice, koje se moraju uključiti u gradnju i obnovu stadiona. Mi, u Želji, trudimo se da ispunimo sve što se od nas traži. Što se tiče stadiona, uz pomoć Nogometnog saveza BiH i Evrospke nogometne asocijacije (UEFA) obnavljamo svlačionice, urađen je sistem za navodnjavanje terena, a nadamo se da će u narednom periodu biti još aktivnosti – rekao je Almir Gredić, predsjednik Željezničara.

FK VELEŽ: Za postavljanje reflektora potrebno je 700.000 KM

Stadion u Vrapčićima: U ovoj godini novi izgled

– Kako se licenca za sezonu 2016/2017. izdaje do marta 2016. godine, u ovoj godini moramo mnogo toga uraditi. Prije svega, napraviti reflektore i postaviti krov na tribinama. U ovom trenutku predračun radova za reflektore na stadionu u Vrapčićima iznosi 700.000 KM – kaže Adis Čevra, predsjednik mostarskog kluba.

Čelnik “Rođenih” pojašnjava kako postavljanje reflektora nije jednostavna stvar.

– To nisu samo stubovi. Morate imati adekvatan broj luksa u rasvjeti, što je mnogo više nego, recimo, rasvjeta za pomoćni teren. Zatim, potrebni su posebna trafostanica, pomoćni agregati… Također, predračun za pokrivanje tribina iznosi 200.000 KM – ističe Čevra.

NK ZRINJSKI: Cilj je UEFA-ina kategorija tri

Stadion Pod Bijelim brijegom: Spremno se dočekuju zahtjevi

Ulaganje u infrastrukturu je kontinuiran proces, kojem je Zrinjski, s obzirom na to da evropske utakmice igra u Mostaru, pristupio maksimalno ozbiljno. Zapadna tribina stadiona Pod Bijelim brijegom dobila je uoči ove sezone i utakmice protiv Maribora potpuno novi izgled.

– Dobili smo novu VIP ložu, prostor za predstavnike medija, TV studio, ali i krov koji je natkrio dio tribine. Upravo sada završavamo i radove na službenom parkingu unutar stadiona, reflektore, također, imamo, tako da ćemo spremno dočekati sve zahtjeve koje pred nas stavi Nogometni savez BiH. Cilj nam je da stadion u Mostaru dobije UEFA-inu kategoriju tri da se ne bi dogodilo da evropsku utakmicu igramo izvan grada – kaže Danko Šulenta, potpredsjednik NK Zrinjski.

FK BORAC:U planu radovi na južnoj tribini

Zrilić: Još mnogo posla

Gradski stadion u Banjoj Luci na kojem svoje mečeve igra FK Borac jedan je od kvalitetnijih fudbalskih objekata u BiH.

Kapacitet od bezmalo 10.000 mjesta, od čega je skoro 3.000 na pokrivenoj zapadnoj tribini, ispunjava uslov propisan od UEFA i FIFA za igranje domaćih prvenetvenih utakmica, ali i mečeva kvalifikacija za Ligu šampiona ili Evropsku ligu.

Naravno, u Borcu se ne zadovoljavaju postojećim stanjem, već konstantno rade na održavanju stadiona, te poboljšanju uslova, kako za same igrače, tako i za publiku.

– Naš posao na stadionu ni izbliza nije gotov, na proljeće nam slijede radovi na uređenju dva pomoćna terena iza sjeverne tribine, kako bi prvi tim, ali i omladinski pogon imali još bolje uslove za rad. Takođe, nadamo se da bi u dogledno vrijeme mogli početi i radovi na južnoj tribini – istakao je direktor Borca Robert Zrilić.

NK ČELIK: Kupiti novi semafor

Heleg: Nove aktivnosti

Grad Zenica je proteklih godina uložila dosta novca kako bi atadion Bilino polje adaptirala za utakmice najvišeg evropskog nivoa, i one klupske i reprezentativne.

Prošle godine je donacijom od Evropske fudbalske federacije (UEFA), u iznosu od 1.250.000 KM, uspjela i rasvjetu dovesti na optimalan nivo. Pritom je saniran teren, postavljena nova ograda, saniran krov na tribini Istok…

– Razgovarali smo s ljudima iz NS BiH da, za ovu godinu, po mogućnosti postavimo novi, multifunkcionalan semafor, površine 75 kvadratnih metara. Novac bi trebao osigurati Savez, ako bude trebalo i mi bismo nešto dali. To bi koštalo oko 300.000 KM. – kaže Mirsad Heleg, direktor zeničkog Javnog preduzeća za prostorno planiranje i uređenje grada.

FC OLIMPIC: Očekuje nas dosta posla

Prljača:Ispuniti uvjete

Sportski direktor Olimpica Edin Prljača dijeli stav većine da treba doći do smanjivanja Premijer lige BiH.

Već smo počeli razmišljati kako da ispunimo sve uvjete. U narednom periodu imamo nekoliko projekata na koji uključuje i Otoku, ali i naš kamp u Hadžićima i tek ćemo u ovoj godini ozbiljnije pristupiti realizaciji planova i prilagoditi se uvjetima za smanjivanje takmičenja – rekao je Prljača.



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno