Info

Šta bi značila “siva lista” MONEYVAL-a za Bosnu i Hercegovinu?

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Na hitnoj sjednici Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine koja će biti održana u petak, 16. februara, delegati će raspravljati o Prijedlogu zakona o sprečavanju pranja novca i finansiranja terorističkih aktivnosti.

Ovo je jedan od tri hitna zakona koja su postavljena kao uslov našoj zemlji da u martu otvori pristupne pregovore s Europskom unijom. Međutim, ako se ovaj zakon ne usvoji, naša zemlja bi mogla da ima mnogo teže posljedice od toga da se pregovori ne otvore.

Naime, ako se zakon ne usvoji, BiH bi mogla završiti na takozvanoj ‘sivoj listi’ MONEYVAL-a, odnosno Komiteta stručnjaka za procjenu mjera protiv pranja novca i financiranja terorizma.

U slučaju da se to desi, Bosna i Hercegovina bi se pridružila listi od 23 zemlje, među kojima se nalazi i Hrvatska, koji su pod ozbiljnim monitoringom ovog komiteta.

U praksi, to donosi ozbiljne posljedice. Kako piše portal WhiteCase, siva ili crna lista MONEYVAL-a znači da bi Bosna i Hercegovina imala probleme s dobijanjem kredita, s bilo kojom prekograničnom transakcijom te sa stranim investicijama, prenosi Radiosarajevo.

Drugim riječima, međunarodne institucije, ali i privatne kompanije, vjeruju MONEYVAL-ovoj evaluaciji zemalja u svijetu. Iako to neće u praksi značiti krah ekonomije naše zemlje, moglo bi stvoriti probleme za otvaranje novih radnih mjesta te za dalje infrastrukturne projekte u BiH.

Da stvar bude gora, težak udarac mogla bi pretrpiti i međunarodna reputacija Bosne i Hercegovine. Naravno, trenutno nismo u opasnosti od crne liste, na kojoj se recimo nalaze Sjeverna Koreja i Iran, ali bi svakako bilo izrazito loše da se BiH nađe na sivoj listi.

Zbog toga su optimistične izjave političkih lidera BiH svakako vratile nadu da će ovaj zakon ipak spriječiti katastrofalne posljedice koje bi se dogodile da se zakon ne usvoji. Svi koalicioni partneri su potvrdili da je zakon spreman, a na sjednici Doma naroda bi se samo te najave trebale pretvoriti u stvarnost. Naravno, ostaje da se vidi da li će im se stav promijeniti kada dođe do glasanja.



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno