Info

SSSBiH: Način obilježavanja Praznika rada naslijeđen iz bivše države

SSSBiH – Savez samostalnih sindikata BiH smatra da je došlo vrijeme da se i u Bosni i Hercegovini Praznik rada obilježava protestnim okupljanjima, ali da do toga može doći samo postepenim i upornim radom na buđenju svijesti među radnicima, povećanju broja članova sindikata, čime će biti ojačan sindikalni pokret, ali i stvorena dovoljna kritična masa radnika i radnica koji su spremni 1. maj provesti na protestima, a ne uz tradicionalni roštilj.

Iz te organizacije navode da je, kada je riječ o sadašnjem načinu obilježavanja Praznika rada koji se ustalio u bivšoj državi, neophodno imati na umu činjenicu da je u to vrijeme vladao socijalizam, radničko samoupravljanje, da su radnici imali osigurana radnička, socijalna i ljudska prava, te da u konačnici nisu ni znali na koji način taj dan obilježavaju njihove kolege u zapadnoj Evropi, Turskoj i drugim zemljama.

Ističu da su se, odlaskom socijalizma i završetkom agresije na BiH, radnici susreli s divljim kapitalizmom i netransparentnom privatizacijom, te da je došlo do potpunog nestanka velikih privrednih koncerna koji su zapošljavali najveći broj radnika i radnica, a pojavile su se manje firme, koje zapošljavaju puno manji broj radnika i sasvim prirodno je došlo do smanjenja mase sindikalnog članstva.

Iz SSSBiH navode da obilježavanje 1. maja koriste, prvenstveno, da upozore svoje članstvo na sve eventualne probleme i teškoće s kojima će se susretati, kako bi bili spremni i preduprijedili negativan razvoj situacije.

Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala je UG Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Instalirajte android aplikaciju ZENICABLOG - link na GOOGLE PLAY STORE
i aplikaciju za Apple-IOS operativni sistem