Zenica

SSS BiH: Upozorenje kompaniji ArcelorMittal Zenica

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

SSS BiH: Upozorenje kompaniji ArcelorMittal Zenica – Poštovani,

Sa velikim iznenađenjem, razočarenjem i nevjericom primili smo informaciju da je uprava kompanije ArcelorMittal Zenica d.o.o. donijela odluku o privremenom prekidu rada, faktičkom čekanju posla, i to za mjesec maj, juni i juli 2020. godine. Da stvar bude gora, ove odluke su donesene bez konsultacija sa Sindikatom ArcelorMittal Zenica na način propisan Zakonom o vijeću uposlenika, što ih čini ništavnim.

S druge strane, poznato je da 2400 radnika ove komapnije hrane isto toliko porodica koje sa nestrpljenjem čekaju plaću, i ovu činjenicu ste morali imati u vidu kada ste donosili gore pomenute odluke koje će za posljedicu imati umanjenje nevelikih radničkih primanja. Dakle, u konkretnom slučaju ne radi se samo o formalnoj-zakonskoj odgovornosti, nego i moralnoj odgovornosti.

Sindikat ArcelorMittal Zenica je jedan respektabilan Sindikat koji je do sada u mnogo slučajeva imao razumijevanja i konkretnim aktivnostima pokazao odgovornost kako prema kompaniji, tako i prema svim izazovima s kojima se susretao ArcelorMittal Zenica d.o.o., zajedno sa radnicima.

Stoga od Vas tražimo da HITNO i bez odlaganja povučete donesenu Odluku o uvođenju privremenog prekida rada u mjesecu maju, junu i julu 2020. godine i Odluku o privremenom prekidu procesa rada u ArcelorMittal Zenica d.o.o, te da se suzdržite od bilo kakvih mjera koje će imati negativne posljedice po materijalna prava radnika. Napominjemo da, ukoliko gore navedene odluke ne budu povučene, iste će biti predmetom osporavanja pred nadležnim sudom, a Sindikat će istovremeno koristiti i druge zakonske oblike sindikalne borbe kako bi zaštitio prava i interese radnika, u čemu će imati punu podršku Saveza samostalnih sindikata BiH.

Vjerujemo da ćete ovo upozorenje shvatiti krajnje ozbiljno i da ćete povlačenjem gore navedenih odluka pokazati da Vam je stalo do Vaših radnika, te izbjeći zakonsku, ali i moralnu odgovornost koja je u ovim vremenima daleko veća.

S poštovanjem,

PREDSJEDNIK

Selvedin Šatorović, s.r.



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno