Info

Srpski jezik i ćirilica u kantonalnim ustavima

Pokrenuta Inicijativa da se u kantonalnim ustavima uvede srpski jezik i ćirilica
Pokrenuta Inicijativa da se u kantonalnim ustavima uvede srpski jezik i ćirilica
Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Srpski jezik i ćirilica u kantonalnim ustavima- Potpredsjednica Federacije BiH Melika Mahmutbegović uputila je Domu naroda Parlamenta FBiH Inicijativu za izmjene Ustava Zapadnohercegovačkog, Hercegovačkoneretvanskog i Posavskog kantona u dijelu koji se odnosi na službene jezike i službena pisma.

– Vidljivo je da se bosanski jezik nepravilno naziva bošnjačkim, a da se kao službeni u potpunosti izostavlja srpski jezik i pismo ćirilica. Ovaj nesklad djelimično je utvrdio i Ustavni sud FBiH u presudi od 7. jula 1998. Godine, u kojoj je utvrđeno kako je naziv „bošnjački“ jezik neustavan – stoji u Inicijativi potpredsjednice FBIH.

Mišljenja je da taj nesklad između kantonalnih ustava i Ustava FBiH proizvodi ogromnu političku štetu kao nepriznavanje jezika i pisma konstitutivnih naroda.

Iz tog razloga Mahmutbegović je predložila Klubu bošnjačkog naroda u Domu naroda Parlamenta FBiH da pokrene amandmanske procedure pred nadležnim kantonalnim skupštinama, što je jednoglasno i utvrđeno na današnjoj sjednici ovog delegatskog kluba.

– Predložili smo amandmane kako bi se u ustavima Zapadnohercegovačkog, Hercegovačkoneretvanskog i Posavskog kantona službeni jezik pravilno nazivao bosanski jezik i istovremeno uveo kao službeni srpski jezik i službeno pismo ćirilica – izjavio je Feni predsjednik Kluba Bošnjaka Osman Ćatić.

Ustanovljeno je, kako pojašnjava, da su odredbe člana 10. Ustava u dijelu koji se odnosi na definiranje službenog jezika i psima suprotne federalnom Ustavu.

– U Ustavu FBiH jasno i nedvosmisleno stoji da su službeni jezici u FBiH „bosanski i hrvatski jezik“ pri čemu je dopunjen amandmanom na način da definira i srpski jezik kao službeni jezik, a pored pisma latinica dodaje i ćirilica kao službeno pismo Federacije Bosne i Hercegovine – rekao je Ćatić, koji zahtjeva od ovlaštenih predlagača da pokrenu predložene amandmanske procedure.

Sjednici Kluba Bošnjaka danas su osim članova prisustvovali i federalni ministar rada i socijalne politike Vesko Drljača i federalni ministar unutrašnjih poslova Aljoša Čampara.

Vijesti.ba



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno