Rekreacija

SRK Bosna Zenica predstavljao BiH na Evropskom prvenstvu u raftingu

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

SRK Bosna Zenica predstavljao BiH na Evropskom prvenstvu u raftingu- Protekle sedmice od 21.-27. augusta 2023.godine u Češkoj održano  je Evropsko prvenstvo u raftingu.

Reprezentaciju BiH na ovom prvenstvu predstavljale su dva kluba iz BiH i to SRK Bosna Zenica /BiH OM2/ R4 u sastavu Dajan Vinovčić, Sanjin Smriko, Bojan Alić, Zoran Kuljić i Demir Šabanović i RK Dajak iz Banja Luke sa tri ekipe /BiH OM1, MM1/ R4 i /BiH OM1/ R6.

Ovo Evropsko prvenstvo, kako istiće kapiten ekipe Dajan Vinovčić, ostat će upamćeno kao do sada najextremnija staza na do sada svim održanim prvenstvima.

“Bili smo na svim rijekama BiH i regijonu i aktivno se takmičimo u raftingu 15 godina ali do sada nismo prošli težu i extremniju stazu kao što je ova”

Prvi dan prvenstva je bio trening i navikavanje  na vještačkoj stazi u České Vrbné I čamcima na kojima do sada nikada nismo veslali što je za nase takmičare prestavljalo velike probleme I zahtjevalo dodatne napore.

Drugi dan prvenstva bilo je sve bolje I održana je  prva trka u disciplini SPRINT gdje smo zauzeli 8. mjesto, 5 stotinki iza Hrvatske.

Nakon sprinta u popodnevnim satima došao je red na H2H gdje smo također očekivali dobar rezultat, malo smo kombinovali ekipu i napravili malu grešku i to nas je koštalo boljeg rezultata.

Treći dan je bio slalom na izuzetno zahtjevnoj stazi klase lll, I kapijama koje su bile jako blizu postavljene.  U ovoj disciplini vožene su dvije utrke gdje smo u drugoj trci bili puno bolji i popravili rezultat.

Na kraju takmičenja ( 5. dana )  ostaola je disciplina SPUST da popravljamo ukupan rezultat. Vozio se na rijeci Vltavi u Lipnu na dijelu koji se zove “Devils streams ” ili “Đavolji potok” ne bez razloga sigurno. Klasa rijeke je od ll – V, vrlo, vrlo zahtjevna.

Na sastanku kapitena ogromna pozornost se davala sigurnosti, na spašavanju, samospašavanju i pomoći drugim ekipama koje su u nevolji na mjestu zvanom “Okno” i na “Stepenicama”.         Kada su naglasili da je trening obavezan sa mentorstvom najboljih Čeških timova već je bila zabrinutost. Nekoliko ekipa je odmah odustalo i od treninga i od nastavka takmičenja.            Prije nas na trening  su došli R6 timovi  i po povratku, još neki timovi iz naše kategorije odustaju također i naš tim Dajak OM1 koji ne želi ni trening voziti.

Malo smo se zabrinuli, ali odlučili smo da idemo i probamo taj “Devils streams “. To je bila borba za život, a ni u kom slučaju rafting!?

Uz ispadanje i spašavanje člana tima i nekoliko lakših povreda kapitena tima ostalo je prošlo uredu. Svi smo izašli i sve se dobro završilo.

Nažalost čega smo se bojali to se i dogodilo. Povrede naša dva takmičara su spriječile naše dalje takmičenje u disciplini “spust” čime se završio naš nastup I dalje takmičenje na ovom prvenstvu.

Vraćamo se kući sa novim iskustvom i još većom željom za treningom i novim izazovima.

Ipak na ovo prvenstvo su došle samo najjače ekipe i 10. mjesto u Europi je odličan rezultat.

SRK Bosna Zenica



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno