Info

Sretna vam Nova godina: Otkrivamo šta sve poskupljuje od 1. januara

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Sretna vam Nova godina: Otkrivamo šta sve poskupljuje od 1. januara – Za većinu građana BiH malo će biti razloga za novogodišnje slavlje, 2018. godina će biti teža od godine na izmaku.

Trenutno je pola stanovništva u BiH siromašno ili će to postati sutra. Čak 25 posto zaposlenih radnika u ovoj zemlji svojim familijama ne može obezbijediti izlazak iz apsolutnog siromaštva. Ovi dramatični podaci za manje od mjesec dana postaće još dramatičniji zbog sve izvjesnijeg usvajanja Zakona o akcizama, o kome se raspravlja danas. Ali čak i bez njega neminovna su brojna poskupljenja sa dolaskom 2018.

Podsjetimo cijene goriva na benzinskim pumpama širom BiH podignute su 11. novembra za 7 pfeniga po litri, što je već dovelo do domino efekta – rasta cijena većine roba i usluga, a ako se usvoji Zakon o akcizama građani će za mjesec dana suočiti s povećanjem goriva od 25 feninga po litru ili većim!

Ako do ovog scenarija dođe poljoprivrednici kažu da će će se lančano poskupljivanje, koje je zbog novembarskog poskupljenja već počelo, samo nastaviti.

Tako Nedžad Bićo, predsjednik Udruženja poljoprivrednika FBiH, ističe da će prvo poskupiti svaki nivo proizvodnje koji podrazumjeva upotrebu goriva, a potom će cijene dizati proizvođači, otkupljivači i na kraju trgovaci.

Cijene hljebnog žita i brašna već su porasle zbog ovogodišnje suše, a Zoran Kos, predsednik Udruženja mlinara RS, je izjavio da će uslijed novog skoka cijena goriva, poskupiti i brašno, ali i ostala hrana poput mesa, mlijeka i slično.

Oni koji nisu u mogućnosti povisiti cijene svojih usluga, spremaju se na blokadu puteva i štrajk ili pak masovni odlazak iz BiH. To su prevoznici i taksisti iz cijele BiH. Potvrdio je ovo za Buku Nikola Grbić predsjednik Udruženja prevoznika za unutrašnji i međunarodni transport RS. Prema njegovim riječima prevoznici u BiH su na rubu propasti, a povećanje putarina, odnosno goriva će ih definitivno dovesti do njihovog kraja.

„Mi nismo u mogućnosti da korigujemo cijene prevoza jer to nemamo kome fakurisati. U kontaktu smo sa prevoznicima, privrednicima i taksistima iz oba entiteta i donijeli smo odluku, ako akcize budu usvojene uslijediće dva scenarija, štarajk i blokada puteva ili ćemo svi kolektivno svi zatražiti azil u nekoj od zemalja EU, gdje je u posljednjih par godina otišao najveći broj naših kolega jer ovdje nisu mogli prehraniti svoje porodice“, ogorčen je Grbić.

Ekonomista Miloš Grujić kaže da je nezahvalno je praviti procjene i govoriti o iznosu poskupljenja, ali je poskupljenje, u slučajevima povećanja cijena goriva – neminovno.

„Kada poskupi gorivo, dolazi do skoka cijena raznih usluga. Stoga, treba očekivati poskupljenje hrane a onda i drugih roba i usluga. Ipak važno je imati da umu da pri poskupljenju raznih roba treba posmatrati i elastičnost potražnje za robama i uslugama koje će poskupiti. Ako nešto poskupi – manje će se tražiti na tržištu. Dakle, povećanje cijena nafte, cigareta i ostalih proizvoda široke potrošnje i pratećih usluga može ugroziti naplatu prihoda od indirektnih poreza“, pojašnjava Grujić.

Osim toga, kaže tu su i eksterni šokovi, u vidu rasta cijena nafte i derivata na svjetskom tržištu izvan sadašnjih očekivanja, što će dodatno potresti tržište derivata u zemlji i negativno se odraziti na potrošnju istih. Samim tim negativno će se odraziti i na izvršenje projekcija prihoda od akciza na derivate i putarine iz cijene naftnih derivata.

„Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEK) je najavila poštovanje sporazuma o smanjenju proizvodnje nafte, sa ciljem da cijena nafte na svjetskom tržištu bude povećana. Pri tome, treba imati na umu da je dolar ojačao, što se dodatno može odraziti na cijenu nafte na našem tržištu“, naglašava Grujić.

Dok čekamo zvaničnu odluku hoće li usvojiti Zakon o akcizama za sada sa sigurnošću možemo reći da će od Nove godine sljedeće usluge i poizvodi poskupiti:

Veći računi za struju

Iz Elekroprivreda RS su još u oktobru poručili da će njihovi računi od 2018. biti veći.

Naime sa ovogodišnjih 0,0044 KM po kilovatu, naknada će od 1. januara biti povećana na 0,0053 KM, što znači da će računi biti veći za 0,7 odsto.

Skuplje grijanje u stanovima s kalorimetrom

Jeftinije grijanje preko kalorimetra će od sljedeće godine za građane Banjaluke biti prošlost. Zato što po računici gradskih vlasti neko mora da plati trošak dostavljanja toplotne energije!

Vozački ispiti

Cijene vozačkih ispiti na nivou cijele države će poskupiti za nekoliko stotina maraka. Nadležni uskoro planiraju usvojiti nove cjenovnike, tako da kandidati koji planiraju izdvojiti novac za vozačke dozvole, imaju još malo vremena za polaganje ispita po starim cijenama.

Skuplje cigarete

Dolaskom Nove godine i zvanično dolaze nove, veće cijene cigareta. Minimalna akciza će iznosit 2,60 KM umjesto 2,42 KM, a specifična akciza umjesto 1,35 KM bit će 1,50 KM za pakiranje cigareta od 20 komada.

Tihi rast cijena

U udruženjima potrošača skreću pažnju najveću prijetnja potrošačima, koju niko ne kontroliše- tihi rast cijena. Kažu da je u odnosu na oktobar ove godine, u decembru od prehrambenih proizvoda porasla cijena soli, mesa, mlijeka, sira, jaja i banana. Ista situacija će, uvjereni su, biti nastavljena i u godini pred nama.

6yka.com

Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno