Biznis

Sredstva od oko 919 miliona eura bit će dostupna projektima iz BiH

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Sredstva od oko 919 miliona eura bit će dostupna projektima iz BiH – BiH je pokrenula aktivnosti za sudjelovanje u Programu za zapošljavanje i socijalne inovacije financijski instrument Europske unije za promicanje visoke razine kvalitetnog i održivog zapošljavanja, a jamči i borbu protiv socijalne isključenosti i siromaštva te poboljšanje radnih uvjeta.

Jedna od značajki ovog programa je da posvećuje posebnu osiguranju mikrofinanciranja ranjivih skupina, kao što su mladi, žene, poboljšanje pristupa financiranju socijalnih poduzeća.

U ostvarivanju tih ciljeva u okviru Programa za zapošljavanje i socijalne inovacije promiče se jednakost žena i muškaraca, suzbija se diskriminacija, promiče se visoka razina kvalitetnog i održivog zapošljavanja, te dostojna socijalna zaštita.

Stručnjaci za europske integracije ističu da su njime objedinjena tri programa EU-a kojima se od 2007. do 2013. upravljalo odvojeno: PROGRESS, EURES i mikrofinancijski instrument Progress.

Od siječnja 2014. ti programi tvore tri dijela Programa za zapošljavanje i socijalne inovacije. Tako PROGRESS (61 % ukupnog proračuna) podupire modernizaciju politike zapošljavanja i socijalne politike, EURES (18 % ukupnog proračuna) radnu mobilnost, Mikrofinanciranje i socijalno poduzetništvo (21 % ukupnog proračuna) pristup mikrofinanciranju i socijalno poduzetništvo.

Ukupan proračun za razdoblje od 2014. do 2020. je 919.469.000 eura.

Pokušali smo saznati kolika će biti cijena ulaznice BiH za ovaj Program što je uobičajena praksa prilikom pristupanja ovakvim programima EU. “Cijena ulazne karte definira se u Sporazumu o sudjelovanju u programu, tijekom procedure pristupanja. S obzirom da temeljem zaključka Vijeća ministara, sa posljednje sjednice,ona tek treba biti pokrenuta, Direkcija ne raspolaže ovom informacijom”, kaže za Akta.ba Marina Kavaz-Siručić, glasnogovornice Direkcije za europske integracije BiH.

Podsjetimo, u programe u koje je BiH do sada ulazila cijena ulaznice koja je BiH plaćala iz svog proračuna bila je minimalna jer je veliki dio sufinanciran iz Instrumenta pristupne pomoći (IPA) koji je dostupan zemljama koje su na putu europskih integracija upravo za ove svrhe.

Iz Vijeće ministara ističu da je Ministarstvo civilnih poslova imenovano za instituciju nadležnu za proces pristupanja i koordinaciju sudjelovanja Bosne i Hercegovine kao i Europskoj komisiji dostavi Pismo interesa za sudjelovanje u Programu.

akta.ba



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno