Zenica

Sredstva od naknade „Zagađivač plaća“ redovno se transferiraju svim lokalnim zajednicama

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Ministarstvo za prostorno uređenje, promet i komunikacije i zaštitu okoline Zeničko-dobojskog kantona redovno vrši uplatu sredstava koja po osnovu Uredbe o vrstama naknada i kriterijumima za obračun naknada za zagađivače zraka („Službene novine Federacije BiH“, broj 66/11 i 107/14) te u skladu sa članom 25. Zakona o fondu za zaštitu okoliša („Službene novine Federacije BiH“, broj 33/03) pripadaju kantonu te ih u adekvatnom omjeru transferiše općinama i gradovima na području ZDK.

U skladu sa navedenim propisima, sredstva prikupljena po osnovu Uredbe „Zagađivač plaća“ se dijele u omjeru 30 odsto Federaciji BiH, a 70 odsto kantonima. Na osnovu Odluke o načinu raspodjele sredstava Fonda za zaštitu okoline (Sl.novine ZDK 18/12, 1/15) pripadajuća sredstva se raspodjeljuju općinama i gradovima, a treba istaći da su osnova za obračun sredstava koja se raspoređuju iz Fonda ukupno prikupljena sredstva iz svake lokalne zajednice posebno.

Tako su tokom 2019. godine iz Ministarstva za prostorno uređenje, promet i komunikacije i zaštitu okoline Zeničko-dobojskog kantona a po osnovu Uredbe „Zagađivač plaća“ sredstva usmjerena lokalnim zajednicama iz kojih je tokom godine bilo uplata u Federalni Fond i to: Gradu Zenica je isplaćeno 477.678,20 KM, Općini Kakanj 1.852.912,50 KM, Općini Žepče 4.552,23 KM, Općini Breza 4.778,70 KM, Općini Maglaj 29.954,62 KM, te Općini Doboj Jug 5.378,40 KM.

„Ministarstvo sve transfere redovno opredjeljuje lokalnim zajednicama, odnosno općinama i gradovima na području ZDK, koje ta sredstva u skladu sa svojim nadležnostima za provođenje mjera za smanjivanje zagađenja zraka moraju usmjeriti u konkretne projekte koji će za cilj imati rješavanje problematike aerozagađenja“, kaže Arnel Isak, ministar za prostorno uređenje, promet i komunikacije i zaštitu okoline ZDK, koji dodaje da se lokalne zajednice, općine i gradovi, moraju energičnije i odlučnije uhvatiti ukoštac sa rješavanjem problematike aerozagađenja.

„U tom smislu, kao i do sada sve lokalne zajednice, kao i drugi subjekti koji iniciraju određene eko projekte će imati podršku Ministarstva za prostorno uređenje, promet i komunikacije i zaštitu okoline ZDK“, dodaje ministar Isak.

Inače, u federalni Fond za zaštitu okoliša se sredstva prikupljaju po osnovu Uredbe „Zagađivač plaća“ i na osnovu Uredbe o posebnim naknadama koje se plaćaju pri registraciji motornih vozila, te se ova sredstva u skladu sa članom 25. Zakona usmjeravaju u kantonalne budžete u iznosu od 70 odsto, dok 30 odsto ostaje Fondu za zaštitu okoliša Federacije BiH.

Osim toga, sredstva se Federalnom Fondu prikupljaju i po osnovu 15% od prikupljenih vodnih naknada, te se ova sredstva troše na osnovu Javnog poziva Federalnog Fonda.

Treba pojasniti da se najveći iznos sredstava po osnovu Uredbe „Zagađivač plaća“ transferira Općini Kakanj iz razloga što je u tolikom omjeru i najveći priliv sredstava u Fond iz ove općine, a na osnovu naknada koje uplaćuju privredni subjekti poput Termoelektrane, Cementare ili Rudnika Kakanj itd.



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno