Info

SRC Ajdinovići nastavlja s radom: Ukinuta odluka o zabrani rada, nadležni kriju nalaze

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Nakon što je Kantonalna uprava za inspekcijske poslove Zeničko-dobojskog kantona jučer ukinula odluku o zabrani rada, izvjesno je da će Sportsko-rekreativni centar Ajdinovići u narednim danima ponovo biti otvoren za goste.

Advokat Senad Pećanin, koji zastupa vlasnika Ajdinovića, potvrdio nam je ovu informaciju uz objašnjenje da je ASRC-u nanesena ogromna šteta.
Otkazani aranžmani

Sanitarna inspektorica koja je i donijela odluku o pečaćenju, jučer je posjetila SRC Ajdinovići i skinula plombe s pet vrata kuhinje i pet vrata pizzerije u objektu. Do ovoga je došlo jer je “inspekcija utvrdila da su nadležni u SRC Ajdinovići uklonili nedostatke”.

– Nezakonitom odlukom o zabrani rada nanesena je ogromna šteta centru u Ajdinovićima. S jedne strane, otkazani su svi ugovoreni aranžmani, a s druge, Centar nije radio sve ovo vrijeme, praktično 20 dana. Osim toga, nanesena je ogromna reputaciona šteta, a u međuvremenu se dogodila nesreća. Usljed samozapaljenja instalacija, uništen je dio smještajnih kapaciteta u Centru. Ovom odlukom nadležne inspektorice stvorene su formalne zakonske i pravne pretpostavke za nastavak rada. Sada predstoje analize stanja, da se vidi kako krenuti dalje, izjavio je za Oslobođenje Senad Pećanin.

Ustvrdio je da je postupak od početka pratio niz nezakonitih postupanja Uprave za inspekcijske poslove ZDK-a, počev od “nezakonitog postupka uzimanja uzoraka vode, hrane i briseva s radnih površina u kuhinji koji je bio bez minimuma sanitarnih i higijenskih uslova, te opreme od inspekcijskog tima”. Naglasio je kako je laboratorijskim pretragama ustanovljeno da ne postoje nikakve indicije da su probavne tegobe koje je imalo 11 djece izazvane konzumiranjem hrane i pića u ovom objektu.

– Nesumnjivo je da će Centar nastaviti s radom. Vlasnik SRC Ajdinovići (Nihad Helać, op. a.) nastojao je od početka da zbrine radnike koji su dobili otkaz. Svi radnici koji su radili do zatvaranja objekta, koji su pružali punu podršku upravi i vlasniku objekta, biće prioritet da budu ponovo zaposleni tu. U narednim danima, vlasnik objekta će donijeti odluku kada će SRC početi ponovo s radom, istakao je Pećanin.

Kantonalna uprava za inspekcijske poslove zaprimila je 22. avgusta u jutarnjim satima zahtjev PS Olovo za izlazak na lice mjesta, u vezi s prijavom da su u JU Dom zdravlja Olovo dovezena djeca sa simptomima trovanja hranom, koja su boravila u SRC Ajdinovići. Dan kasnije, sanitarna inspektorica je izvršila inspekcijski nadzor u objektu, u prisustvu policijskih službenika PS Olovo i predstavnika Instituta za zdravlje i sigurnost hrane Zenica. Tom prilikom su, po nalogu dežurnog tužitelja ZDK-a, za potrebe vještačenja uzeti uzorci hrane i vode, kao i ostali potrebni uzorci. Istog dana, 23. avgusta, kantonalni veterinarski inspektor izvršio je inspekcijski nadzor u SRC Ajdinovići, a po zaprimljenoj prijavi o sumnji na alimentarno trovanje.

Tužilaštvo je početkom septembra zaprimilo nalaz i mišljenje vještaka Instituta za zdravlje i sigurnost hrane Zenica o simptomima trovanja djece koja su boravila u SRC-u, ali ih neće saopćiti javnosti.
Nova vještačenja?

– O rezultatima samog nalaza, a s ciljem zaštite interesa formiranog predmeta Kantonalnog tužilaštva, Tužilaštvo u ovom momentu nije u mogućnosti obavijestiti javnost. U narednom periodu nastavit ćemo poduzimati mjere i radnje po predmetnom događaju, te je u skladu s tim već izdat nalog policijskim službenicima MUP-a ZDK-a za provođenje tačno određenih mjera i radnji, a po okončanju navedenog će se donijeti odluka o izdavanju naredbi za druga neophodna vještačenja, sve s ciljem razjašnjenja stanja stvari, utvrđivanja činjeničnog stanja i donošenja pravilne i zakonite tužilačke odluke u ovom predmetu, rečeno nam je iz KT-a ZDK-a.

Na naše telefonske pozive u Upravi za inspekcijske poslove ZDK-a niko se nije javljao.

Izvor: Oslobođenje



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno