Politika

SPU BiH Zenica: penzionerima sa minimalnim penzijama i socijalnim slučajevima “prepoloviti” januarske račune za struju

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

SPU BiH Zenica: penzionerima sa minimalnim penzijama i socijalnim slučajevima “prepoloviti” januarske račune za strujuZbog teške materijalne situacije i ugrožene egzistencije građana BiH, pa tako i građana Zenice Kantonalni odbor, Kantonalne organizacije Stranke penzionera/ umirovljenika Bosne i Hercegovine Zenica, odlučio je da Gradskom vijeću grada Zenica uputi na razmatranje Inicijativu za subvencioniranje dijela troškova električne energije za mjesec januar 2017. godine.

Naime, šira javnost je upoznata sa činjenicom da su Zeničani u toku januara mjeseca, i to najhladnijeg perioda, kada su temperature padale i do -25 stepeni ispod nule ostali bez isporuke toplotne energije, samim tim i grijana. Biti bez grijanja uzastopno  više dana teško su podnosili i oni najači i najzdraviji, a pogotovo se to odrazilo na djecu, bolesnike i starije osobe.

Jedina alternativa u ovom periodu bilo je grijanje na električnu energiju. Malobrojni su građani pripremili drva i peći na čvrsto gorivo, kao i oni koji su imali mogučnost zagrijavanja na gas.

Javno preduzeće “Grijanje” d.o.o. Zenica za dane slabijeg grijanja i dane negrijanja vrši umanjenje na računima za grijanje koje se inače u našem gradu plaća po m/2 (četvornom) metru stambenog prostora, a ne po stvarno isporučenoj i utrošenoj količini toplotne energije.

Nemali broj građana plaćaju grijanje za ukupnu građevinsku površinu stana u čiju kvadraturu ulaze balkoni i terase, pa su takve površine i osnov za obračuna i naknadu grijanja.

Pošto niko od nadležnih iz ARCELOR Mittala, Gradskih službi, kao ni iz JP “Grijanje”, d.o.o. Zenica ne preuzima odgovornost za ovakvo stanje, a pogotovo nikome na pada na pamet pomisao da su građani oštećeni i da bi neko trebao obeštetiti iste.

Koje su i kolike štete izazvane kod pojedinaca teško je utvrditi, a još teže iznaći sredstava za obeštećenje građana.

Zbog svega navedenog, a s ciljem pomoći najugroženijim kategorijama građana, korisnicima daljinskog grijanja, Odbor Kantonalne organizacije Stranke penzionera/ umirovljenika BiH, odlučio je da Gradskom vijeće Zenica uputi Inicijativu za subvencioniranje plaćanja dijela računa za utrošenu električnu energiju za mjesec januar 2017. godine, kada su sigurno, a ne svi, onda većina imali znatno povećanu potršnju električne energije, što je svakako udar na njihov ionako loš kućni budžet.

Našom Inicijativom smo predložili subvencioniranje dijela iznosa januarskih računa za električnu energiju u iznosu od 50 %, te da se taj iznos uplati kao akontacija za naredni obračunski period za grijanje.

Predložili smo i način kako izvršiti evidentiranje najugroženijih građana, kojima bi ova pomoć bila najpotrebnija. Po nama to su penzioneri sa minimalnom penzijom i građani u stanju socijalne potrebe koji primaju novčanu pomoć ili neki drugi vid socijalne  zaštite.

Subvencija ili pomoć ogledala bi se kako smo rekli u plaćanju 1/2 iznosa računa za utrošenu električnu energiju, što je samo osnov za izračun visine naknade, jer ista bi se uplaćivala na račun za grijanje, za prvi naredni obračunski period.

Ovo pravo bi ostvarili građani iz navedenih kategorija koji su evidentirani kao korisnici električne energije i korisnici grijanja. Koji je to broj ne znamo tačno, ali svakako nije veliki iznos novca za gradski budžet koji bi se izdvojio za ove namjene.

Pomoć u prikupljanje dokumentacije i evidentiranje lica sa pravom da ostvare ovu pomoć pružila bi SP/U BiH Kantonalni odbor Zenica.

Očekujemo da će Gradsko vijeće na prvoj narednoj sjednici donijeti pozitivno rješenje i da će u tom slučaju na adekvatan način putem medija, obavjestiti građane o takvoj odluci.

Vjerujemo da će naša Inicijativa naići na odobravanje i da će nam podršku pružiti kako parlamentarne tako i neparlamentarne stranke, s obzirom da su ove kategorije građana, njihovi sugrađani, komšije, poznanici i rodbina. Pratićemo aktivnosti oko rješavanja naše Inicijative i pokušati informisati javnost o svemu putem medija.

Predsjednik Kantonalne Organizacije SP/U BiH, ZDK Humić Hidajet

VIJEĆE GRADA ZENICA

I  N  I  C  I  J  A  T  I  V  A

Na osnovu odredbi člana 134. Poslovnika o radu Gradskog vijeća dostavljamo vam na razmatranje sljedeću:

I  N  I  C  I  J  A  T  I  V  U

Da Gradsko vijeće donese Odluku o refundiranju dijela računa za utrošak električne energije u mjesecu januaru 2017. godine za sljedeće kategorije građana:

-Penzionere uključene na sistem daljinskog grijanja koji imaju subvenciju na utrošak el. energije po osnovu minimalne penzije ili drugog vida socijalnih potreba.

-Osobe koje su u stanju socijalne potrebe i primaju novčanu naknadu, a uključene u sistem daljinskog grijanja, a po Rješenju nadležne službe primaju naknadu za invalidnost, ili drugi vid socijalne pomoći.

Subvencioniranje utroška električne energije za mjesec januar bi se izvršilo za lica navedena u predhodnom stavu Inicijative koja su zaključila ugovor sa EP BiH, o korištenju električnu energiju i Ugovor o korištenju daljinskog grijanja sa JP Grijanje, Zenica (to bi dokazivali plačenim računom za električnu energiju i za grijanje za januar/2017) koji glasi na njihovo ime).

Subvenciranje utroška električne energije bi se izvršila u iznosu 50 % od iznosa fakturisanog na računu za električnu energiju za mjesec januar 2017. godine, tek po izvršenom plaćanju navedenog računa.

Navedena suma (50% obračunatog i plaćenog iznosa za električnu energiju za januar 2017), ne bi se doznačavao korisniku subvencije nego bi se uplaćivao na račun korisnika za grijanje u narednom obračunskom periodu, a po sticanju prava.

Na računu za naredni obračunski period bi se uplaćeni iznos evidentirao kao umanjenje po Odluci GO u koloni, „Umanjenje dana radi slabije isporuke“.

Predlažemo da se maksimalno olakša licima dokazivanje svog statusa, za ostvarivanje ovog prava na najlakši, najbrži i najjeftiniji način, i to:

Da se za ostvarivanje navedene subvencije uz zahtjev prilože sljedeći dokazi:

  • Račun za grijanje na ime (za januar 2017. godine-plaćen račun);
  • Račun za električnu energiju na ime (za januar 2017.godine-plaćen račun);
  • Rješenje o invalidnosti ili Rješenje o primanju socijalne pomoći, izdato od nadležnog organa ili Uvjerenje-potvrda da je lice korisnik socijalne pomoći

Predlažemo način kako izvršiti evidenciju građana koji bi bili eventualni korisnici subvencije iz ove Inicijative i to:

  • Stranka penzionera bi u saradnji sa Udruženjem penzionera/umirovljenika izvršila evidentiranje ovih građana i prikupila bi neophodne dokaze za ostvarivanje prava na subvenciju.
  • Spiskove sa priloženim dokazima za ostvarivanje subvencije dostavili bi nadležnoj službi Grada Zenice na rješavanje.
  • Građani ovo pravo mogu ostvariti odmah po plaćanju računa za isporučenu toplotnu energiju (grijanje) za mjesec januar/2017.godine i plaćanju računa za električnu energiju za januar/2017.godine.

O B R A Z L O Ž E N J E

Ovu i ovakvu Inicijativu predlažemo iz veoma razumljivih razloga vezanih za situaciju sa grijanjem u Gradu Zenica. Poznato je da se za dane slabije isporuke i neisporučivanja toplotne energije vrši umanjenje na računima za taj mjesec.

Niko od nadležnih iz Mitalla, Gradskih službi niti iz JP Grijanje ne preuzima obavezu nadoknade eventualne štete nastala zbog negrijanja i u krajnjem slučaju negrijanje je oštetilo svakog potrošača jer se morao grijati na neki drugi način, u ovom slučaju je to električna energija, a mali broj se zagrijavao na čvrsto gorivo ili gas.

Zbog navedenog vam dostavljamo ovu Inicijativu kako bi dokazali da se i u kojoj mjeri želi pomoći najugroženijim, penzionerima i licima u stanju socijalne potrebe, da lakše podnesu ovaj dodatni udar na kućni budžet za koji  je ipak „neko“ krivac.

Predlažemo da se naša Inicijativa uvrsti u Dnevni red i zauzme stav po istoj na prvoj narednoj sjednici Gradskog vijeća, jer je njeno pozitivno rješavanje od egzistencionalne važnosti za veliki broj građana Zenice, kao i za stvaranje povjerenja građana prema novoj gradskoj, zakonodavnoj i izvršnoj vlasti.

Po donošenju odluke po našoj Inicijativi bilo bi poželjno i neophodno da se u prigodnim terminima emitovanja građani obavijeste o Odluci Gradskog vijeća putem RTV Zenica i putem printanih medija.

Prava ostvarena po Odluci donešenoj na osnovu ove Inicijative ne bi mogla zastariti.

Tražimo da nas obavijestite o terminu održavanja Sjednice Gradskog vijeća na kojoj bi se raspravljalo o našoj inicijativi, a radi našeg prisustva istoj.

Dostavljeno:                                                                                       Predsjednik Kantonalne

– naslovu                                                                                        organizacije SP/U BiH, ZDK

– a/a

– medijima uz                                                                                        __________________

Saopštenje za javnost                                                                                  Humić Hidajet

 



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno