Politika

SPU BiH Zenica: Bosno i Hercegovino, sretan ti Dan državnosti!

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Gradska organizacija Stranke penzionera/umirovljenika BiH Grada Zenica, svim Bosancima i Hercegovcima  želi sretan 25. novembar Dan državnosti naše nam jedine domovine Bosne i Hercegovine.

Da se podsjetimo jer je podsječanje naša stalna obaveza !

Dan državnosti Bosne i Hercegovine je praznik , koji se na žalost , danas obilježava 25.novembra na području entiteta Bosne i Hercegovine, u Federaciji Bosne i Hercegovine, uprkos činjenici da je zakonom o proglašenju 25.novembra Danom državnosti Bosne i Hercegovine ( „Službeni list RBiH“, broj 9/95 ) , određeno da je 25. novembar Dan državnosti Bosne i Hercegovine. Entitet Repulika Srpska ne prihvata ove istorijske činjenice i na tom dijelu Bosne i Hercegovine, na veliku žalost i sramotu ,   25. novembar se ne obilježava kao Dan državnosti Bosne i Hercegovine.

Gradska organizacija Stranke penzionera/umirovljenika BiH Grada Zenica podsjeća šta to entitet Bosne i Hercegovine,  Republika Srpska,  ne prihvata? Prije svega ne prihvata tekovine prvog zasijedanja ZAVNOBiH-a održanog 25.novembra 1943.godine u Mrkonjić Gradu i  usvojenu Rezoluciju ZAVNOBiH-a u kojoj je izražena odlučnost naroda Bosne i Hercegovine da njihova zemlja bude zbratimljena zajednica u kojoj će biti osigurana puna ravnopravnost svih, te ravnopravnost Narodne Republike Bosne i Hercegovine unutar SFRJ, sa istorijskim granicama koje su datirale još iz vremena srednjovjekovne Bosne. Takođe entitet Bosne i Hercegovine, Republika Srpska, negira i ne prihvata tadašnju odlučnost naroda Bosne i Hercegovine da njihova zemlja , koja nije ni srpska, ni hrvatska , ni muslimanska , nego je i srpska i hrvatska i muslimanska , bude zbratimljena zajednica u kojoj će biti osigurana puna ravnopravnost  svih Srba, Hrvata i Muslimana.

Osim toga, na današnji značajan datum Bosne i Hercegovine, Gradska organizacija Stranke penzionera/umirovljenika BiH Grada Zenica podsjeća da je Aneksom IV Opšteg okvirnog sporazuma (Daytonski mirovni sporazum) Bosna i Hercegovina nastavila svoje pravno postojanje po međunarodnom pravu kao demokratska država sa dva entiteta i Brčko Distriktom Bosne i Hercegovine , a  što je potvrđeno tekstom člana  I.(1.)Ustava Bosne i Hercegovine :“Republika Bosna i Hercegovina , čije je zvanično ime od sada „Bosna i Hercegovina“, nastavlja svoje pravno postojanje po međunarodnom pravu kao država , sa unutrašnjom strukturom modificiranom  ovim Ustavom, i sa postojećim međunarodno priznatim granicama . Ona ostaje država članica Ujedinjenih naroda i može kao Bosna i Hercegovina zadržati članstvo ili zatražiti prijem u organizacijama unutar sistema Ujedinjenih naroda, kao i drugim međunarodnim organizacijama“.

Samo da se zna i da se ne zaboravi !

Sretan nam 25.novembar Dan državnosti BiH !

Gradska organizacija Stranke penzionera/umirovljenika BiH Grada Zenica



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno