Biznis

Spreman ugovor FTV-a i Elektroprivrede?

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Spreman ugovor FTV-a i Elektroprivrede? – Svima je poznato da su javni RTV servisi u Bosni i Hercegovini u teškoj financijskoj situaciji, što se negativno odražava i na programske sadržaje i ispunjavanje njihove osnovne funkcije i misije. BHRT-u godinama prijeti finansijski kolaps, prije svega zbog nastavka trenda katastrofalnog pada u naplati RTV takse, a rješenja nema ni na vidiku.

Budžetsko finansiranje

U Parlament BiH su nekoliko puta poslani prijedlozi načina naplate takse, kao što je naplata putem računa za struju, ali oni nisu usvojeni. Također, FTV i RTRS duguju više od 11 miliona KM BHRT-u zbog nepoštivanja Zakona o RTV sistemu, a tu je i zadržavanje sredstava od naplaćene RTV takse na vlastitim računima.

Klub hrvatskog naroda Doma naroda BiH uputio je nedavno u proceduru Prijedlog zakona o Javnom RTV sustavu u BiH, prema kojem se Javni RTV servis na teritoriji naše države financira prihodima od RTV taksi, prihodima od marketinga, satelitske distribucije (SAT) i IPTV distribucije. Kako se navodi u prijedlogu, BHRT1 se može sufinancirati iz proračuna BiH do najviše 30 posto planiranih i potrebnih sredstava za rad, RTVFBiH1 i RTVFBiH2 iz proračuna Federacije BiH, kantonalnih, gradskih i općinskih proračuna najviše do 30 posto planiranih i potrebnih sredstava za rad, a RTRS iz proračuna Republike Srpske, gradskih i općinskih proračuna, također najviše do 30 posto.

Kako Oslobođenje nezvanično saznaje iz izvora na Federalnoj televiziji, ovaj entitetski emiter uskoro bi mogao početi vraćati dug BHRT-u.

Naime, sve je spremno za potpisivanje ugovora između Elektroprivrede BiH i Federalne radio-televizije o načinu prikupljanja RTV takse.

Navodno je ugovor već napisan i u njemu se navodi da Elektroprivreda BiH novac od takse uplaćuje direktno na račun Federalne radio-televizije, a ne na jedinstveni račun javnih servisa. Ako ovaj ugovor bude potpisan, sudbina BHRT-a, odnosno novca hitno potrebnog za opstanak državne televizije, ostaje upitna. Također, kako tvrde naši izvori, kada bude potpisan, to neće biti ugovor između FTV-a i EPBiH, već Elektroprivrede BiH i javnih servisa.

​Razmotrene preporuke

Na ovosedmičnoj sjednici Komisije za promet i komunikacije Predstavničkog doma PSBiH, članovi su razmotrili preporuke sa međunarodne konferencije “Nacionalni javni radio-televizijski servis BiH”, održane 13. i 14. juna u Sarajevu.

U raspravi je više članova Komisije iz Federacije BiH iznijelo stav da bi hitno trebalo riješiti finansijske probleme u BHRT-u, a kao jedno od rješenja navedena je naplata RTV takse putem računa za električnu energiju.

Izvor: akta.ba



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno