Naše

Sport je isključivo muška stvar

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Jedna od pozitivnih strana sporta je što precijenjenost svojih mogućnosti ima vrlo brzi kraj u ostvarenim rezultatima. Kao u malo kojoj oblasti ljudske aktivnosti definirani su principi mjerenja, vrednovanja i manifestiranja rezultata (stvarnog kvaliteta). Na višim nivoima sportskog obrazovanja (visokoobrazovne ustanove s prepoznatljivim međunarodnim ugledom) matematika, statistika i srodne nauke su za dosta magistranata i doktoranata sporta eleminirajući faktori.

Stav da je neki sportski klub ili pojedinac neosnovano bolji i vredniji od drugog doveo je prvenstveno timski sport u našem gradu na nivo koji je bolje ne komentirati. Uz sve to ide i gramzivost-kriminal koji je osiromašio klubove i grad, te vrijedne sportiste i sporstke radnike odveo dalje.
U zadnje vrijeme gradske vlasti nastoje rasporediti budžetski novac iz oblasti sporta shodno rangu takmičenja, rezultatima i sl. Iz budžetskih iznosa može se zaključiti da se forsira muški sport. Ranije je NK Čelik dato mnogo toga, radi očuvanja tradicije i sl. Tradicija se naravno najbolje čuva rezultatima, što ovdje nije slučaj.

Na primjeru KŽK Čelik vidi se odnos prema svemu drugom što nije nogomet i što ne igraju muški. Taj klub je prije nekoliko godina neoprostivo oštećen i nerazumnim odlukama KS BiH. Nažalost u glavama mnogih sport je samo ono što upražnjavaju muškarci, a s druge strane to je nogomet i ostalo-nepoznato. Tradicija se može imati samo u tome. Svi smo završili barem višu trenersku školu nogometa, očekujemo poziv NK Čelik pa onda reprezentacije.

Moramo reagirati na neopravdano forsiranje klubova i pojedinaca i na ovim stranicama. Konkretno reči da je RK Čelik „najuspješniji klub jeseni u ovom gradu“ kosi se sa razumom svakog svjesnog stanovnika grada. Ne želim dovoditi u pitanje uspjeh kluba, ali on nije takav kako se kvalificira. Drugi primjer je bombastično forsiranje kluba koji je izgubio od svakoga kluba s kojm je igrao.
Svaki klub bi trebao novac zaslužiti prvenstveno postignutim rezulatima uzevši u obzir sve okolnosti konkretnog takmičenja. Mada godinama ne idem na stadion B. polje (vrlo često s manje gledalaca od dvoranskih sportova), rezultati će mene i druge motivirati da odem. Gdje su? Navijači su ipak bolji dio te priče.

Na kraju, uz stav da sport nije najvažnija stvar na svijetu, boli kada nas neki klub s periferije malog grada rasturi na terenu, a mi nalazimo hiljadu razloga za to, kunući se da je več sutra drugačije. Zaista očekujemo čarobnjaka sa strane koji će sav naš nerad, nestrpljenje, nesistematičnost, neznanje pretočiti u vrhunske rezultate. Sve ovo može, ali na terenu-ne.

Nijaz Š.



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno