Biznis

Spoljnotrgovinska razmjena u prošloj godini smanjena za 11,6 posto

Spoljnotrgovinska razmjena u prošloj godini smanjena za 11,6 posto- Savjet ministara Bosne i Hercegovine usvojio je na današnjoj sjednici analizu spoljnotrgovinske razmjene BiH za 2020. godinu, koju je pripremilo Ministarstvo spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH, javlja Anadolu Agency (AA).

Iz Ministarstva spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH saopšteno je da je ukupna spoljnotrgovinska razmjena BiH u 2020. godini iznosila 27,4 milijardi KM, od čega je vrijednost izvezene robe bila 10,52 milijardi KM, a vrijednost uvezene robe 16,89 milijardi KM, što je rezultiralo trgovinskim deficitom od 6,37 milijardi KM. Trgovinski deficit bilježi pad od 20,4 posto u odnosu na prethodnu godinu.

“U prošloj godini zabilježili smo smanjenje spoljnotrgovinske razmjene za 11,6 posto. Bilježimo takođe pad izvoza za 8,5 posto, ali i pad uvoza za 13,4 posto, što je značajan podatak za našu privredu. U prošloj godini došlo je i do rasta stope pokrivenosti uvoza izvozom za 3,3 posto”, naveo je ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH Staša Košarac.

On je naglasio da je u prva dva mjeseca 2021. godine povećan izvoz u odnosu na isti period prošle godine, dok je uvoz smanjen za 6,5 posto u odnosu na uvoz ostvaren u prva dva mjeseca 2020. godine.

“Podaci nadležnih institucija govore da je izvoz u januaru 2021. godine bio veći za 2,07 posto u odnosu na januar 2020. godine, dok je izvoz u februaru ove godine bio veći za čak 10,58 posto u odnosu na februar prošle godine. To su ohrabrujući podaci u ovom izazovnom vremenu, kada smo suočeni sa borbom protiv pandemije COVID-19 i saniranjem negativnih posljedica na ukupnu privrednu aktivnost u BiH”, naglasio je Košarac.

U analizi spoljnotrgovinske razmjene BiH za 2020. godinu navodi se da je Evropska unija i dalje glavni spoljnotrgovinski partner BiH, koja u ukupnom obimu spoljnotrgovinske razmjene učestvuje sa 65,3 posto. Slijede je zemlje članice CEFTA-e sa 14 posto, a ostale zemlje učestvuju sa 20,7 posto.

Kada su u pitanju glavni trgovinski partneri, BiH ima najveću pokrivenost uvoza izvozom sa Austrijom (147 posto), Slovenijom (113 posto), Hrvatskom (89 posto), Njemačkom (78,6 posto), Francuskom (78 posto), Srbijom (61 posto), te sa Italijom (52 posto). Pored ovih zemalja, analiza spoljnotrgovinske razmjene za 2020. godinu pokazala je da je i Kina značajan trgovinski partner BiH.

“U potpunosti smo posvećeni zaštiti domaće proizvodnje i unapređenju njene konkurentnost. Zbog toga aktivno radimo na otvaranju novih tržišta za plasman naših proizvoda kako bismo poboljšali ukupan obim spoljnotrgovinske razmjene”, poručio je Košarac.

Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala je UG Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Instalirajte android aplikaciju ZENICABLOG - link na GOOGLE PLAY STORE
i aplikaciju za Apple-IOS operativni sistem